Як вибити надбавку за понаднормову роботу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вибити надбавку за понаднормову роботу?

5170
При цьому доплачувати своїм співробітникам за понаднормові прагнуть далеко не всі роботодавці. "Гроші" знають, як "вибити" заслужену надбавку.
Займаючись підготовкою до виставок, менеджер з маркетингу компанії із продажу сувенірної продукції і декору Ольга Попель майже весь місяць затримувалася на роботі допізна. І дві суботи підряд провела біля стенда у виставковому павільйоні. Коли дівчина одержувала зарплату, то була приємно здивована надбавкою в $120 до своєї звичайної платні. У бухгалтерії їй сказали, що і надалі будуть оплачувати понаднормові. Але, як вдалося довідатися "Грошам", настільки чесно зі своїми співробітниками розраховуються далеко не всі роботодавці. Набагато частіше люди працюють "за спасибі". Але про все по порядку.
У режимі нон-стоп
Залишитися на роботі на півгодини чи годину пізніше? Легко! Це звичайна практика багатьох співробітників. Не кажучи вже про напружені моменти перед кінцем якого-небудь проекту, коли робочий день триває більше 12 годин на добу.
За словами юриста дніпропетровської юрфірми "Легіс" Богдана Крупки, КЗпП говорить, що нормальна тривалість робочого часу не повинна перевищувати 40 годин на тиждень. А понаднормові роботи не можуть перевищувати чотирьох годин протягом двох календарних днів підряд і 120 годин за рік.
При цьому, як відзначає директор з управління персоналом і охороні праці корпорації "Артеріум" Ольга Цапро, при оформленні на роботу компанія не зобов'язана повідомляти новому співробітникові про те, що йому (або їй), можливо, прийдеться перепрацьовувати. Закон цього не вимагає!
Керуючий партнер ТОВ "Заморська і Партнери" Тетяна Заморська говорить, що оплата за понаднормовий час повинна здійснюватися залежно від системи оплати праці, прийнятої на підприємстві. При погодинній системі оплати праці - у подвійному розмірі годинної ставки. При відрядній - у розмірі 100% тарифної ставки за всі відпрацьовані понаднормові години. "При сумарному урахуванні робочого часу (тобто в працівників, які одержують місячний оклад) як понаднормові оплачуються всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час", - додає вона.
Оплата понаднормових закріплена в КЗпП (ст. 106) і повинна проводитися само собою. Однак на практиці мало кому "зайвий час" компенсується додатковими грішми. З доброї волі за понаднормові доплачують лише деякі компанії. Або видають заслужене не грішми, а вихідними. Але левова частка контор сприймає це як належне, ніяк не компенсуючи працю працівників. І це зовсім не залежить від того, хто ти - начальник відділу чи офіс-менеджер.
Цінні втрати
Бухгалтер Тамара Онищук розповідає, що кардинально переглянула своє ставлення до понаднормової роботи після того, як підрахувала, скільки грошей втрачає через постійні затримки. "Ми часто забуваємо, що трудимося більше, ніж встановлено, віддаючи частину своєї роботи за "просто так". Нескладна калькуляція дозволяє побачити зниження в зарплаті. Потрібно лише розділити зарплату спочатку на кількість призначених робочих годин, а потім на години, які реально були проведені на роботі. І порівняти ці цифри", - ділиться вона.
Наприклад, через щоденні 1-2-годинні переробки втрати в заробітній платі PR-менеджера виробничої компанії Інни Аксюти становили від 25% до 50% її заробітної плати. Тобто при "білій" зарплаті в $1200 щомісяця дівчині недоплачували приблизно $300-600.
За словами Богдана Крупки, якщо працівник добровільно бажає працювати понад установлену норму робочого дня, то така робота не вважається понаднормовою і додатково не оплачується. За законом, понаднормовою називається робота, до виконання якої працівників залучають у виняткових випадках. Наприклад, при необхідності завершити почату роботу, що не могла бути закінчена в нормальний робочий час через непередбачені обставини або випадкову затримку, викликану технічними причинами (ст. 62 КЗпП).
Інші мінуси
Насправді проблема понаднормової праці часто криється не в надмірній завантаженості співробітників, а в невмінні правильно організовувати свою роботу. "Буває, що я спеціально б'ю байдики вдень, базікаючи в "асьці", а ввечері надолужую упущене, працюючи понад норму", - зізнається Ольга Попель.
На думку психолога Настасії Бутової, понаднормова робота, скоріше, говорить про невміння людини ефективно вирішувати виробничі завдання протягом трудового дня. До того ж вона стомлює. Бутова запевняє, що твердження про те, що гарний працівник з роботи рано не піде, неправильне. Підлеглий, що працює по десять і більше годин на день, втрачає продуктивність. Він утомлюється і робить більше помилок, на виправлення яких витрачає весь наступний ранок.
Деякі HR'и дотримуються схожої точки зору. "Ми не зацікавлені в роботі наших менеджерів у понаднормовий час. Робота після 18:00 неефективна. Співробітники повинні відпочивати. Адже чим краще ми відпочиваємо, тим краще працюємо. Це наша політика", - говорить заступник директора з роботи з персоналом компанії "Лан-Україна" Ольга Фоміна.
У пошуках правди
Коли співробітника змушують трудитися більше і нічого йому за це не доплачують, то, як говорить КЗпП, порушують його права. За словами Тетяни Заморської, факт виконаної понаднормової роботи повинен бути підтверджений документами обліку робочого часу, які оформляє сам роботодавець. Або ж чиїмись свідченнями.
Виплати відповідної компенсації домагатися можна різними шляхами. "Якщо працівник є членом профспілки, то він може звернутися в профспілку або об'єднання тих, що ведуть громадський контроль над дотриманням трудового законодавства", - говорить Цапро. Але така практика рідко виявляється ефективною.
Боротися з несправедливістю можна також за допомогою держінспекцій. У кожному обласному центрі є територіальне управління Держдепартаменту промислової безпеки, охорони праці і гірського нагляду. Борцеві за правду потрібно написати заяву на ім'я начальника даної інстанції про порушення роботодавця. Після чого, як запевнили кореспондента "Грошей" у Київському управлінні Держнаглядпраці, організацію, у якій трудиться невдоволений, ретельно перевірять їхні фахівці, і права співробітника будуть відновлені.
Але самі чиновники визнають: після подібних перевірок відносини між роботодавцем і працівником різко псуються. Тому пропонують тричі подумати, перш ніж звертатися по допомогу в держустанову. Або як альтернативний варіант радять підшукати собі інше місце роботи.
Юристи з питань трудового права не змогли пригадати випадків, коли співробітники подавали б у суд на роботодавців-визискувачів з вимогою компенсації за моральний збиток, викликана понаднормовою роботою. Хоча теоретично зробити таке можна.
За словами юрисконсульта компанії "Шмаров і Партнери" Миколи Сидоренка, якщо людина представить у суді документальні докази своєї понаднормової роботи, вона може претендувати на компенсацію в подвійному розмірі за всі години, які довелося відпрацьовувати понад призначену норму. "Моральний збиток (за фактом порушення роботодавцем закону) за невиплачені понаднормові може бути оцінений у невелику суму - приблизно в 1000 грн., - уточнює він. - Зрозуміло, співробітник може зажадати в суді більшої компенсації за моральний збиток, наприклад, в 5000 грн., але в цьому випадку йому потрібно доводити за допомогою психологів чи інших фахівців одержання серйозної моральної травми через систематичні понаднормові".
Насправді працівникам інтелектуальної праці простіше "полюбовно" домовлятися з керівництвом про оплату понаднормових. Найчастіше компенсація за таку роботу найчастіше відбувається не за КЗпП, а за особистою домовленістю керівництва зі співробітником. Наприклад, оформляється грошова премія за підсумками місяця або надається додатковий вихідний день. "Після бесіди із шефом на чистоту про причини моїх вимушених переробок, мені запропонували оплачувати роботу у вечірній час у подвійному розмірі", - хвалиться Інна Аксюта.
Робота - не вовк
Якщо понаднормову роботу виконувати не хочеться, цю інформацію варто коректно довести до відома безпосереднього керівника. "До такої бесіди варто підготувати вагомі аргументи, щоб пояснити причини своєї відмови. В умовах масового трудоголізму такий "відмовник" ризикує бути незрозумілим і, гірше того, потрапити в немилість до начальства", - вважає Настасія Бутова.
Психолог рекомендує правильно розставити пріоритети і згадати, що життя складається не з однієї тільки роботи. Є ще родина і друзі, які також хочуть, щоб їм приділялася увага. Адже справжній герой - не той, хто жертвує своїм життям в ім'я компанії, а той, хто піклується про власне життя і залишається свіжим і продуктивним, не дуже "убиваючись" при цьому на роботі?
Кому не можна
Тетяна Заморська, керуючий партнер ТОВ "Заморська і Партнери":
На практиці роботодавець може трактувати перепрацювання не як понаднормові роботи, а як ненормований робочий день. Тобто як особливий режим робочого часу, що встановлюється для певної категорії працівників у випадку, коли неможливо нормувати час трудового процесу. Термін "ненормований робочий день" може застосовуватися не до всіх категорій працівників. Але перелік цих категорій занадто абстрактний, що дозволяє роботодавцеві в колективному договорі на свій власний розсуд визначати список професій і посад, на яких може використовуватися ненормований робочий день.
Однак переробки ні для кого не можуть бути нормою. Мінпраці у своєму листі №118/13/116-06 від 06.04.2006 р. прямо вказує, що "на працівників, які працюють на умовах ненормованого робочого дня, поширюється встановлений на підприємстві, в установі, організації режим робочого часу. У зв'язку із цим роботодавець не має права систематично залучати працівників, які працюють у такому режимі, до роботи понад установлену тривалість робочого часу".
Як компенсація працівникам з ненормованим робочим днем повинна щорічно надаватися додаткова відпустка - до 7 календарних днів - за особливий характер праці. Однак конкретна його тривалість установлюється по кожному виді робіт, професій і посад або колективним, або трудовим договорами.
"Ні" понаднормовим
Як уникнути понаднормових:
- намагатися вирішувати всі важливі питання зранку;
- не виконувати завдання за інших;
- делегувати повноваження;
- уникати нарад - пожирателів часу;
- протягом робочого дня працювати, а не витрачати час на балаканину з колегами;
- закривати двері в кабінет, щоб поліпшити ефективність праці;
- поставити будильник на кінець робочого дня. Іти додому, коли він задзвонить;
- загітувати своїх колег закінчувати роботу одночасно і йти разом;
- планувати особисті зустрічі на час після роботи.
Щоб не "угробити" себе, працюючи понаднормово, потрібно:
- робити короткі перерви, хоча б по п'ять хвилин щогодини;
- обов'язково обідати;
- не думати про роботу за межами офісу.
Отже
Працювати понад норму "за спасибі" - неправильно. Щоб одержати заслужені "чайові", найкраще прописати оплату понаднормових у трудовому договорі.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас