Спекулянти загрались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спекулянти загрались

Валюта
877
Затягування кризи на американському фінансовому ринку в 2008 р. виллється в найістотніше за всю історію США падіння долара - до $1,5-1,6/євро. До такого висновку приходять аналітики, за розрахунками яких подорожчання євро на нашому готівковому ринку в грудні складе 5-6 коп., протягом майбутнього року - 15-20 коп. Реабілітацію грошової одиниці янкі експерти прогнозують лише до початку 2009 р.
Гра на підвищення
Основними вершителями долі американської валюти протягом осені були міжнародні спекулянти. У розпал світової фінансової кризи, що почалась у США, вони активно перекладали свої капітали залежно від новин. "Спочатку вони зводилися до підрахунку втрат від краху іпотечного ринку. Однак незабаром стало ясно, що проблемна заборгованість стрімко накопичується ще і на ринку автокредитування і кредитних карток. Все це привело до істотного зниження темпів зростання економіки Сполучених Штатів, значна частина якої прямо залежить від споживчого ринку", - розповів "ДС" директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Другим серйозним ударом по долару стало зниження ставки Федеральної резервної системи - відразу на 0,5%, після чого вкладення в американську валюту стали ще менш вигідними. Цих подій вистачило для того, щоб долар опустився з $1,43-1,44/євро до $1,46-1,47/євро. Після чого, за словами експертів, на біржах почалася відверта курсова гра - спекулянти залежно від своїх насущних потреб провокували падіння долара до $1,48-1,49/євро, апофеозом стала потужна вилазка валютників, яким удалося на один день обвалити американську валюту на азіатських ринках до психологічного мінімуму - $1,5/євро. На цьому рівні та протрималася менше доби, однак і цього вистачило для самоствердження великих світових гравців, які як ніколи ввірували у свої можливості. І, на думку фахівців, незабаром можуть повторити цей випад.
На тлі заяв глави Європейського центробанку, що висловив стурбованість подорожчанням євро, минулого тижня курс відкотився до $1,4829/євро. Однак аналітики допускають у грудні повторний обвал долара до $1,5/євро. Формальним приводом, швидше за все, стануть очікування ще одного зниження ставки ФРС, які панують на ринку вже кілька тижнів, а також ахові показники інфляції - за десять місяців 2007 р. вона досягла в США 3,5%.
Рік на відновлення
У тих же межах коливання курсу долара до євро будуть відбуватися й у першій половині 2008 р. Більш істотне курсове розгойдування фахівці прогнозують, якщо американський ринок не зможе переварити наслідки фінансової кризи до кінця першого півріччя. "При негативній ситуації на фінансових ринках курс може досягти $1,6/євро", - розповів "ДС" директор казначейства Дельта Банку Віталій Масюра.
Перше істотне і довгострокове зміцнення долара аналітики пророкують лише на кінець грудня - початок січня 2009 р. За оцінками експертів, курс повинен досягти $1,42-1,45/євро. У першу чергу, на це стануть грати самі європейці, які протягом 2008 р. будуть змушені миритися з падінням свого експорту. "Зниження курсу долара не вигідно Європі і деякою мірою на руку економіці США - адже вироблені там товари стають більш конкурентноздатними на світових ринках", - відзначив у розмові з "ДС" Масюра. Попереднім підтвердженням ревальвації долара вважаються останні ціни на ресурси - річний LIBOR протягом найближчих декількох тижнів залишається на 0,4-0,6% дешевшим місячного, що не властиво ресурсному ринку і говорить про те, що високі ціни на долар не залишаться на нинішньому рівні (4,6% річних).
Євро варто запастися
Якщо падіння долара ніяк не відіб'ється на нашому ринку, то подорожчання євро фінансисти неодмінно перекладуть на плечі українців. "Якщо припустити, що вартість євро на міжнародних ринках до 1 січня 2008 р. складе $1,5/євро, то офіційний курс буде на рівні 7,57 грн./євро, а значить готівковий - 7,6-7,65 грн./євро", - спрогнозував для "ДС" заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. За умови подорожчання євро до критичної позначки в $1,6/євро, курс Нацбанку може досягти 8,08 грн./євро, готівковий - 8,16-8,18 грн./євро.
Не виключають фахівці і більш істотного подорожчання євровалюти перед новорічними і різдвяними святами - адже напередодні зимових канікул українці неодмінно стануть запасатися нею для туристичних поїздок по Старому Світу. Через це фінансисти навіть не виключають деякого дефіциту готівкового євро наприкінці цього місяця. "У першу чергу він може дати про себе знати в обмінних пунктах, які працюють по агентських угодах, тобто на звороті - що купили, те й продали. Банки ж мають можливість збільшувати завезення в міру необхідності", - говорить "ДС" Львов. "Боротися із цим, формуючи запаси євро в сховищах, фінустановам просто нема рації. Адже для них євро готівка - це робочий інструмент, що вони використовують для одержання доходів.
Особливо в умовах стабільного зростання попиту на євро - скажемо, лише наш банк збільшив обсяги його продажу через обмінники більш ніж у два рази", - доповнив його Олексій Козирєв. З недавніх пір українці прикипіли до грошової одиниці Європи - після подорожчання її стали активно скуповувати не тільки для поїздок, але і для нагромаджень. "Сьогодні кількість доларових депозитів зменшується, внесків у євро - збільшується. Процес іде поступово, євродепозити щомісяця приростають на 3-5%. Вони відкриваються переважно на термін до трьох місяців", - повідомив "ДС" Ігор Львов.
Фахівці впевнені, що українці протягом 2008 р. продовжать інтенсивно нарощувати свої внески в євро. Їх навряд чи зупинить навіть зниження процентних ставок, що, на думку експертів, може відбутися наприкінці першого півріччя, - на 0,2-0,5% річних. Нашим банкам усе ще не вдається вкладати євроресурси в кредитування з тією ж швидкістю, з якою вони їх збирають у населення. Прибутковість євродепозитів сьогодні і без того істотно поступається виплатам по внесках у доларах: середній розмір ставки по внесках у євро становить 4,5-6% річних, в американській валюті - 5,5-8%.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас