S&P: Рівень прозорості найбільших українських банків в 2007 р. знизився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Рівень прозорості найбільших українських банків в 2007 р. знизився

217
Середній рівень інформаційної прозорості 30 найбільших українських банків залишається низьким, і в 2007 році знизився в порівнянні з попереднім роком, повідомляється на офіційному веб-сайті міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's.
"Середній рівень прозорості залишається низьким - 41%. Більше того, у порівнянні з попереднім роком значення індексу прозорості скоротилося на один процентний пункт. З торішньої трійки лідерів - найбільш "прозорих" банків - на своєму місці вдалося втриматися тільки одному - Укрексімбанку (Київ - ІФ), що як і раніше лідирує з балом 64%", - говориться в повідомленні з посиланням на результати дослідження інформаційної прозорості українських банків, проведеного S&P разом з незалежною приватною українською аналітичною компанією "Агентство фінансових ініціатив".
За інформацією S&P, "Райффайзен Банк Аваль" (Київ) посів друге місце в ренкінгу, здійнявшись із 26-ї позиції.
"Негативна динаміка індексу транспарентності пов'язана з тим, що попереднє дослідження проходило на тлі пікової активності угод з придбання українських банків міжнародними фінансовими інститутами, а також випусків єврооблігацій. Ці події, як правило, супроводжуються збільшенням рівня прозорості, однак цей рівень найчастіше не підтримується по завершенні угоди", - наводиться в повідомленні коментар аналітика служби рейтингів корпоративного управління S&P Олега Швиркова.
S&P також вказує, що найбільш інформативним джерелом відомостей про банки України є веб-сайти банків (рівень розкриття 39%). У той же час, відзначається в повідомленні, річні звіти банків - скоріше іміджева складова їхньої діяльності, ніж реальний інструмент комунікації із зацікавленими особами (20%), а звітність у регулювальні органи - більш інформативне джерело, ніж річні звіти, але в середньому включає лише 23% необхідної інвесторам інформації.
При цьому, відповідно до повідомлення, гірше за все розкривається інформація про структуру і процеси в радах директорів, тоді як найбільш повно - фінансова та операційна інформація.
S&P також відзначає, що прийняття регуляторами ринків нормативних документів щодо підвищення прозорості банків поки не зробило значного впливу на прозорість кредитно-фінансових установ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас