Ющенко: Нова редакція Конституції буде формуватися в 2008 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Нова редакція Конституції буде формуватися в 2008 році

Казна та Політика
77
Наступний рік буде присвячений формуванню нової редакції Конституції України.
Про це заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко на нараді з питань місцевого самоврядування. За його словами, всі політичні сили, переважна більшість населення тримають це питання на порядку денному.
На думку Президента, головним завданням на наступний рік під час підготовки нової редакції буде поставати питання забезпечення державної політичної стабільності. "Ми повинні присвятити 2008 р. формуванню нової редакції Конституції", - відзначив Ющенко, підкресливши, що глибока політична криза була сформована ключовими дисбалансами, які містить Конституція після змін в 2004 р.
Ющенко також додав, що ним ініційоване створення Національної конституційної ради (НКС) як аполітичного інституту, і мета якого - запропонувати національний документ, який би організував систему роботи влади в Україні, співвідношення між інститутами влади.
На нараді в Секретаріаті Президента з питань підготовки нової редакції Конституції за участі Ющенка, що проходило 19 жовтня ц.р., розглядалася необхідність консолідації політичних сил для того, щоб в Україні можна було створити модель нової Конституції.
Раніше Ющенко наполягав на прийнятті змін до Конституції в I півріччі 2008 р., пропонуючи вирішити це питання винятково конституційним способом, на всеукраїнському референдумі.
Організацією роботи зі створення проекту нової редакції Конституції буде займатися НКС. Як заявила раніше заступник глави Секретаріату президента, представник Президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук, НКС буде діяти на період підготовки і прийняття нової редакції основного закону країни. Формувати НКС буде безпосередньо Президент, тому що, відповідно до чинної Конституції, саме він виступає від імені держави у внутрішніх загальнополітичних питаннях. До складу Ради буде входити 75-100 чоловік з рівномірним представництвом парламентських політичних сил, фахівців конституційного права.
Головними питаннями, на думку президента, які повинні бути відбиті в новій редакції Конституції, є відновлення балансу між галузями влади, а також реформа місцевого самоврядування убік розширення повноважень регіонів, впровадження нових основ територіальної організації влади і судова реформа.
Окремо президент виділяв необхідність скасування закону про уряд і підпорядкування йому всього силового блоку. "Ми хочемо мати чесне судочинство, чесну владу, прозоре виконання обов'язків", - відзначив Ющенко.
Нагадаємо, що М.Ставнійчук повідомляла раніше, що референдум з прийняття нової редакції Конституції можливий і є пріоритетом для українського суспільства після проведення дострокових парламентських виборів 30 вересня.
Проте, деякі політичні сили пропонували провести референдум до виборів або під час виборів. 20 серпня Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативних груп для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо внесення змін до Конституції. Як заявив член Комісії Михайло Охендовський, жодне з 9 питань, запропонованих БЮТ, не може бути винесене на референдум, тому що питання не відповідають закону про референдум і Конституцію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас