Торги закінчено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торги закінчено

Енергетика
428
"Газпром" погодив умови постачання газу в Україну в 2008 році. Ціна буде підвищена з $130 до $179,5 за тисячу кубометрів. Україні прийдеться додатково заплатити $2,71 млрд, тільки $156 млн із яких будуть компенсовані платежами "Газпрому" за транзит. Збільшення вартості палива пояснюється збільшенням закупівельних цін у Туркменії та очікуванням їхнього перегляду в Казахстані та Узбекистані. Тим часом промисловці вважають, що нинішній рівень ціни на газ не критичний - найбільш залежні від неї підприємства хімії підвищать ціну на свою продукцію.
Учора вранці в "Газпромі" почалися переговори глави концерну Олексія Міллера і міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Джерело в українській делегації розповіло, що "Газпром" споконвічно пропонував підвищити ціну на наступний рік до $180 за тисячу кубометрів і зберегти ставку за транзит на колишньому рівні. Однак Україна запропонувала знизити ціну на $1-3 і підвищити транзитну ставку з $1,6 до $1,7 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км.
За словами співрозмовника, переговори в "Газпромі" тривали більше п'яти годин. Юрій Бойко вже зібрався їхати, але російська сторона пішла на деякі поступки і погодилася підвищити тариф на прокачування на $0,1.
"Це стало вирішальним фактором, і ми погодилися на $179,5, тобто вторгували 50 центів і додаткові доходи від транзиту", - сказало джерело. За розрахунками аналітика "Брокеркредитсервісу" Максима Шеїна, Україна повинна буде заплатити додатково $2,71 млрд, а збільшення транзитної ставки принесе їй $2,65 млрд. "У результаті "Нафтогаз" заплатить за газ $7,2 млрд грішми, але і ця сума може бути меншою, оскільки Україна імпортує менше газу", - відзначає Максим Шеїн. Джерела в "Газпромі" і "Нафтогазі" підтвердили, що цього року Україна купить менше 50 млрд кубометрів газу та обсяг поставок на 2008 рік поки не погоджений.
Увечері "Газпром" офіційно підтвердив, що ціна на газ для України в 2008 році складе $179,5 за тисячу кубометрів, а транзитна ставка збільшиться на $0,1 - до $1,7. При цьому станом на 20:30 угоду з Україною усе ще не було підписано. Про це повідомив прес-секретар оператора постачання газу в Україну RosUkrEnergo (RUE) Андрій Батогов. За його словами, RUE буде оператором і в 2008 році, що підтвердили в "Газпромі".
Газ із Середньої Азії забезпечує 73% споживання України (55 млрд кубометрів). Поставки здійснюються в рамках угоди "Про врегулювання відносин у газовій сфері" від 4 січня 2006 року, що жорстко прив'язує ціну на газ для України до його закупівельної вартості в Середній Азії. У листопаді "Газпром" підписав угоду, за якою буде купувати туркменський газ в I півріччі 2008 року за $130, в II - за $150 за тисячу кубометрів.
Очевидною причиною подорожчання газу для України стало підвищення закупівельних цін на газ у Середній Азії. Минулого тижня представники "Узбекнафтогазу" слідом за Туркменією заявили про намір підвищити ціни на газ. Джерело, близьке до вчорашніх переговорів, повідомило Ъ, що аналогічні плани є в Казахстану, де ціни "по окремих контрактах" можуть вирости до $190 за тисячу кубометрів. Офіційно Казахстан поки обіцяє підняти тариф лише на прокачування газу.
Реакція на нову ціну в Україні була спокійною. "У такому випадку вартість газу усередині країни складе $230-240 за тисячу кубометрів", - відзначає Юрій Коровін, гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест". Голова правління ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" Володимир Бойко вважає, що ця ціна істотно не вплине на собівартість металопродукції. "У собівартості металу ціна газу становить три відсотки, а у зв'язку з переходом більшості підприємств на технологію пиловугільного вдування в наступному році не перевищить півтора відсотка", - говорить Бойко. Віце-президент Асоціації підприємств хімічної промисловості Петро Бурляєв заявив, що хімічні підприємства не постраждають від збільшення цін на газ. "Виробники просто підвищать ціни на свою продукцію усередині України на 17-25%. Що стосується експортних цін, то вони вже виросли - світові виробники аміаку через збільшення цін на природний газ підняли їх цього року на 30%", - розповів Бурляєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас