Післявиборна агітація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Післявиборна агітація

387
На Заході розгорається скандал, пов'язаний з оцінкою минулих у Росії думських виборів. Учора президент США Джордж Буш повідомив, що висловив Володимиру Путіну щиру заклопотаність тим, що відбулося. США, а також Великобританія, Франція, Італія, Норвегія та інші країни зажадали проведення термінового розслідування за фактами порушень, про які говорили спостерігачі. Найбільш жорстку оцінку минулої кампанії дала Німеччина - офіційний представник уряду ФРН заявив, що "Росія не була демократією і не є нею".
"Я сказав (Володимиру Путіну -ред.), що ми щиро висловлюємо заклопотаність із приводу цих виборів", - так описав свою вчорашню телефонну розмову із президентом РФ Джордж Буш на прес-конференції в Білому домі. Втім, і до нього високопоставлені співробітники американської адміністрації не скупилися на різкі оцінки думських виборів.
Прес-секретар Джорджа Буша Дана Періно, приміром, заявила, що Джордж Буш не збирається дзвонити Володимиру Путіну, щоб поздоровити його з успіхом на виборах, тому що, за її даними, "російський президент формально не був кандидатом". Проте вона "закликала Росію звернути особливу увагу на всі ті обвинувачення, які були висунуті на адресу влади". За словами пані Періно, ще рано говорити про те, що США визнали підсумки виборів у Росії.
Держдеп США, розвиваючи її думку, заявив, що вкрай стурбований "використанням адміністративного ресурсу на користь пропрезидентської "Єдиної Росії", упередженістю державних ЗМІ, залякуванням політичної опозиції і нерівними можливостями, наданими опозиції і партії влади".
З вимогами, аналогічними американським, уже виступили Великобританія, Франція, Італія, Норвегія, Швеція і Швейцарія - вони пропонують російській владі провести розслідування за фактами порушень, про які заявляють спостерігачі та опозиціонери.
"Необхідно, щоб ЦВК РФ терміново провела розслідування по всіх обвинуваченнях у порушеннях. Якщо буде доведено, що вони справедливі, у цьому випадку вибори не можна вважати ні вільними, ні чесними", - заявило МЗС Британії.
"Зараз російській владі необхідно порозумітися з усіма і заспокоїти світове співтовариство", - вважає прем'єр Італії Романо Проді. МЗС Франції також висловило надію на те, що "російська влада проллє світло на те, що відублось".
Позиція Франції становить особливий інтерес - справа в тому, що в понеділок російські інформагентства повідомили, що президент Ніколя Саркозі зателефонував Володимиру Путіну, щоб поздоровити його з успіхом на виборах. Однак прес-служба Єлисейського палацу цю інформацію вчора не коментувала, зате МЗС Франції говорило про свою занепокоєність.
З більш жорсткими заявами виступили представники європейських інститутів. Комісар ЄС із зовнішньої політики Беніта Ферреро Вальднер заявила, що під час виборів "мали місце порушення деяких фундаментальних прав, таких як свобода слова і свобода зібрання". А Грем Уотсон, лідер фракції лібералів у Європарламенті і зовсім назвав президента Путіна "популістом із замашками диктатора, що належить до тієї ж категорії, що й Уго Чавес, тільки більш небезпечним".
Проте найбільш скандальним став відгук на думські вибори в Німеччині. Члени уряду Ангели Меркель, що вважається чи не найближчим партнером Москви на Заході, почали змагатися в тому, хто жорсткіше розкритикує думські вибори. Тон задав офіційний представник уряду Томас Штег. "Якщо судити за нашими стандартами, вибори не були ні вільними, ні демократичними, ні чесними. Росія не була демократією і не є нею", - заявив він.
З ним зненацька погодився і глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, близький соратник екс-канцлера Герхарда Шредера, у минулому глава його апарату. Він заявив, що вибори не відповідали стандартам ОБСЄ і "Росія повинна провести розслідування по всіх висунутих обвинуваченнях і дати всі необхідні роз'яснення".
Примітно, що ще тиждень назад між канцлером Ангелою Меркель і главою МЗС Франком-Вальтером Штайнмаєром розгорівся скандал. Пан Штайнмаєр звинуватив главу уряду в тому, що вона в зовнішній політиці приділяє занадто багато уваги правам людини - це допомагає їй "бути в заголовках газет", але заважає економічним зв'язкам Німеччини за кордоном. Особливо глава МЗС ремствував на не занадто тепле ставлення пані Меркель до Росії і Китаю. У відповідь однопартійці Ангели Меркель із ХДС/ХСС звинуватили пана Штайнмаєра і його колег зі СДПН у безпринципності. Тепер же глава МЗС фактично відступив від своєї колишньої позиції і погодився з Ангелою Меркель у необхідності критикувати ситуацію з демократією і правами людини в Росії.
Таким чином, думські вибори в Росії стали одним з небагатьох зовнішньополітичних питань, думки по яких повністю збігаються в ХДС/ХСС і СДПН. Комісар ФРН з прав людини Гюнтер Нооке, однопартієць Ангели Меркель, відзначає, приміром, що Кремль анітрошки не стурбований міжнародним обуренням із приводу маніпуляцій під час передвиборної кампанії.
"Стабільність Росії заснована на тиску і репресіях, а не на волі народу", - заявив він. "Можна сказати тільки одне: майбутнє Росії визначене Кремлем, а не волею громадян, - погодився з ним глава комітету бундестагу у міжнародних справах Рупрехт Поленц, - це оманна стабільність".
Михайло Зигарь
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас