"Укртатнафта" закриває чужі заводи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта" закриває чужі заводи

Енергетика
207
Учора держоб’єднання "Укрнафтохімпереробка", що формує графік переробки нафти, заявило, що з початку грудня припинилася поставка сировини на два західноукраїнські НПЗ - Дрогобицький ("Галичина") і Надвірнянський ("Нафтохімік Прикарпаття"). "Щомісяця ці підприємства закуповували до 150 тис. т української нафти.
Але в листопаді всю українську сировину законтрактували Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта"), тому підприємства зупинилися і до кінця місяця навряд чи запрацюють", - розповіли в прес-службі об'єднання.
У прес-службі "Нафтохіміка Прикарпаття" підтвердили, що завод з початку місяця простоює, однак причину цього не назвали. Відмовився від коментарів і гендиректор "Галичини" Олександр Лазорко.
Ємність українського ринку нафтопродуктів оцінюється в 3 млрд дол. у роздрібних цінах. Україна споживає до 16 млн т нафтопродуктів на рік. У країні працюють шість НПЗ - Лисичанський (контролюється ТНК-ВР), Кременчуцький ("Укртатнафта"), Одеський (ЛУКОЙЛ), Херсонський ("Альянс"), Дрогобицький (належить народному депутатові Ігореві Єремеєву) і Надвірнянський (група "Приват").
У листопаді повідомлялося, що "Укртатнафта" збільшила обсяг закупівель української нафти з 150 до 250 тис. т, а також почала закуповувати сировину, що доставляється танкерами в Одесу, на початку місяця. Компанія пішла на такі заходи, коли "Татнафта" припинила поставляти сировину "Укртатнафті" після відновлення на посаді голови правління підприємства Павла Овчаренка, а російський трубопровідний оператор "Транснафта" відмовився від постачання нафти російських операторів на Кременчуцький НПЗ.
Гендиректор "Галич-петроль" (мережа з 12 АЗС в Івано-Франківській області) Богдан Радько вважає, що зупинка НПЗ приведе до збільшення цін на паливо в Західній Україні: "Певний дефіцит палива вже почав відчуватися, ціни поступово ростуть. Гадаю, до кінця місяця вони підвищаться на 10-20 коп./л у порівнянні із сусідніми областями". А президент компанії "Волинь" (імпортує 150-200 тис. т нафтопродуктів на рік з Литви і Білорусії) Сергій Чаусський прогнозує, що збільшення цін на нафтопродукти протриває не більше місяця, поки дефіцит не буде ліквідований за рахунок збільшення обсягів імпорту. Учора в прес-службі білоруського "Білнафтохіму" заявили, що в компанію вже надійшли заявки від українських імпортерів на збільшення обсягу закупівель палива в грудні на 20-25 тис. т.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас