Міністри ЄС домовилися щодо реформи ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри ЄС домовилися щодо реформи ПДВ

156
Міністри фінансів Європейського Союзу прийшли до компромісної угоди з реформи правил стягнення податку на додану вартість у блоці з 27 держав. Про це в середу 5 грудня повідомило китайське інформаційне агентство Xinhua з посиланням на офіційних діячів ЄС.
За словами Фернанду Тейхери душ Сантуш - міністра фінансів Португалії, що головує на даний момент у ЄС - на черговому щомісячному засіданні він і його колеги "дійшли згоди щодо пакету ПДВ", що означає, що їм "вдалося представити значні зміни в системі оподатковування в частині ПДВ".
Серед цих угод найбільш суперечливим був момент про переведення виплат ПДВ за надання послуг у сферах електронної комерції і телекомунікацій з тих країн, звідки вони виходять, у ті держави, де вони споживаються. Найбільш затятим супротивником цього положення багато років було Велике князівство Люксембург, де рівень ПДВ був одним з найнижчих у Євросоюзі - 15%. За твердженням Люксембургу, де завдяки цьому розгорнулося багато компаній електронних послуг, включаючи Skype і підрозділ Apple iTunes, введення такого правила коштувало б йому 1% від загальної суми податків, що стягують, або порядку 200 млн. євро на рік. Але все-таки Велике князівство пішло на компроміс, погодившись на поступовий перехід на нову систему, що буде здійснений у період з 2015 по 2019 рік. Спочатку, в 2015 році в країнах, звідки виходить послуга, буде стягуватися 30% від ПДВ. І до 2019 року цей показник знизиться до нуля.
За словами Комісара ЄС з оподаткування Ласло Ковача, "це питання протягом п'яти років включалося до порядку денного, але ніколи не було вирішено. Тепер же досягнуто остаточної згоди, що ясно показує, що навіть у важких умовах, коли консенсус необхідний, він може бути досягнуть, якщо на карту поставлені серйозні інтереси співтовариства".
Іншим важливим моментом було те, що міністри фінансів погодилися продовжити дію тимчасової угоди, за якою такі нові члени ЄС, як Чехія, Кіпр, Мальта, Польща і Словенія можуть в окремих випадках призначати ПДВ менше, ніж прийняте в ЄС. Наприклад, якщо члени Євросоюзу можуть установлювати в себе ПДВ у межах від 15% до 25%, то за тимчасовою згодою Чехії було дозволено визначити цей податок на рівні 5% у сфері будівництва житла. Термін дії угоди діяв до кінця цього року. Тепер же він продовжений ще на три роки.
На думку Ковача, "якби термін не був продовжений, розходження між старими і новими членами ЄС стали б ще більш очевидними".
Також у рамках прийнятого пакета реформ міністри фінансів ЄС схвалили план поліпшення взаємодії адміністрацій своїх країн у сфері боротьби із шахрайством із ПДВ. Це особливо важливо для запобігання таких випадків, коли торговельна компанія імпортує високотехнологічну продукцію на кшталт мікрочипів або стільникових телефонів, що не обкладається ПДВ у Євросоюзі, а потім продає її з надбавкою в розмірі ПДВ.
Ласло Ковач пообіцяв представити законопроект з розглянутих питань на початку майбутнього року.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас