Обмежувальні мита на імпорт сірників будуть діяти ще рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмежувальні мита на імпорт сірників будуть діяти ще рік

Казна та Політика
124
Минулого тижня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) розмістила оголошення про терміни дії антидемпінгових мит відносно сірників, зроблених у Росії та Білорусі, які були введені в 2003 р. за заявкою держпідприємства "Рівненська сірникова фабрика" (РСФ).
За даним МКМТ, митну надбавку від 8,8 до 95,7% на продукцію північних сусідів вирішено скасувати з 27 вересня 2008 р. Однак на рівненському підприємстві не виключають, що і після закінчення антидемпінгу спробують відновити дію мит, особливо відносно сірників з Білорусі.
Як повідомили "ДС" на "Рівненській сірниковій фабриці" (м. Березне, Рівненська обл.), влади Білорусі істотно полегшили життя своїм виробникам сірників, визначивши для кожної із трьох фабрик -ЗАТ "Пінскдерев", ВАТ "Борисівдерев" і гомельського "Фанерно-сірникового комбінату" - фіксовані ставки рентабельності.
Це сприяє вирівнюванню часток даних підприємств на внутрішньому ринку і змушує активніше шукати збуту на зовнішньому. Проте з 2003 р., коли за заявою РСФ Мінекономіки України ввело мита на російські і білоруські сірники, останні в наше країні можна знайти в основному в прикордонних районах. Після проведеного розслідування МКМТ визначило для російських виробників мито в 8,8%, а ЗАТ "Плитсірникпром" (м. Балабаново) змогло довести, що продає свої сірники в Україні дорожче, ніж у Росії, і домоглося мита - 0%. Білорусам пощастило менше. ЗАТ "Пінскдерев" обклали надбавкою 31,8%, ВАТ "Борисівдерев" - 68,7%, а гомельський "Фанерно-сірниковий комбінат" - 95,7%.
Рівненському сірниковому монополістові це дало можливість наростити виробництво приблизно на третину і зайняти 25% внутрішнього ринку. На підприємстві відмовилися повідомити конкретні показники своєї роботи, але сказали, що українці спалюють 1,5 млрд сірникових коробок на рік. Таким чином, РСФ виготовляє близько 400 млн коробок сірників.
Рівненська сірникова фабрика була відкрита в 1999 р. на базі березневської філії ВАТ "Рівненський завод "Газотрон". Останнє випускає газорозрядну апаратуру, електронні табло і лазери, у тому числі лазерні далекоміри для військових. Однак обсяги військових замовлень на підприємстві впали, і його керівництво разом із владою регіону вирішило перепрофілювати частину потужностей на виробництво сірників. Держфонд з інновацій у свій час виділив заводу 17 млн німецьких марок для придбання обладнання Swedish Match Arendo продуктивністю 630 млн сірникових коробок на рік.
Але навіть незважаючи на захист від імпорту, вітчизняному сірниковому монополісту не вдалося повністю завантажити свої потужності. Не дивно, що в Березному не дуже райдужно зустріли інформацію про те, що термін дії мит закінчується у вересні наступного року. Після закінчення цього часу тут знову очікують навали білоруських сірників. Однак оскільки влада Білорусі навряд чи відмовляться від протекції своїх виробників, на рівненській фабриці натякнули, що антидемпінгове розслідування відносно їх конкурентів не останнє.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас