Вкладаємо в Фонди грошового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладаємо в Фонди грошового ринку

Фондовий ринок
1320
Фонди грошового ринку (ФГР) вважаються найбільш консервативними інвестфондами в Україні. Вони вкладають гроші в основному в облігації і депозити, заробляють мало та позиціюють себе як найменш ризиковані. Але чи такі безпечні грошові фонди насправді? І ще "Гроші" з'ясували, коли саме є сенс у них вкладати.
Начальник відділу врегулювання збитків однієї зі страхових компаній Микола Шевцов якось потрапив у неприємну ситуацію. Поклавши гроші на депозит, він був змушений їх зняти достроково через несподівану втрату роботи. "Незважаючи на те, що гроші пролежали в банку 7 місяців з 12-ти, я втратив практично всі відсотки через штрафні санкції банку. Було дуже образливо, адже я не тільки не заробив, але ще і втратив - інфляція ж теж не стояла на місці", - розповідає Микола.
"Обпікшись на молоці" Шевцов вирішив пошукати способи інвестування, які не прив’язуються до певних термінів. У першу чергу він поцікавився банківськими депозитами "До запитання", по яких відсотки нараховуються за фактичний термін знаходження коштів у банку. Але вони йому не сподобалися. І ясно чому: процентні ставки по таких депозитах мізерні - 3-4% річних по доларовому внеску і 5-7% по гривневому.
Друг з Москви порадив Миколі дізнатися, чи є в Україні фонди грошового ринку. За його словами, із цих фондів можна вийти в будь-який час, а доход у них навіть більший, ніж у термінових депозитів. Микола кинувся шукати такі фонди і, не знайшовши їх, звернувся в редакцію "Грошей". Природно, не даремно.
У пошуках ФГР
Гарненько вивчивши ринок інститутів спільного інвестування (ІСІ), "Гроші" знайшли в Україні чотири фонди, які йменуються фондами грошового ринку. Це "СЕБ Фонд грошовий ринок" і "Дельта-фонд грошового ринку", які є відкритими фондами (тобто з них можна вийти в будь-який час). Є також у наявності закритий фонд "ІСПФ Грошовий ринок" і навіть венчурний фонд "Престиж Грошовий ринок". Перший створений на термін 10 років, і вийти з нього достроково можна, тільки продавши свій сертифікат на вторинному ринку. У другому не можуть брати участь фізособи.
Тобто вибір ФГР в Україні, прямо скажемо, невеликий - хоч нам і сумно засмучувати Миколу. "Якщо говорити про створення фонду грошового ринку в тій самій автентичній формі, до якої звикли на ринках близького і далекого зарубіжжя, то поки в Україні це неможливо", - стверджує Сергій Січкар, директор КУА "Магістр".
Чому ж неможливо, і в чому відмінність ФГР від інших фондів? Почнемо з того, що класичні фонди грошового ринку вкладають кошти переважно в короткострокові зобов'язання (не більше року) з фіксованою прибутковістю (державні, муніципальні, корпоративні облігації, депозити, ощадні сертифікати та інше). Про вкладення в акції не може бути і мови. Тому-то в усьому світі ФГР вважаються найменш ризиковими фондами. Саме в них перебігають інвестори під час корекції (падіння) на ринку акцій. Чи не так у нас? Не зовсім.
В Україні ФГР також, як і будь-які відкриті фонди, не вправі вкладати в основні інструменти з фіксованою прибутковістю більше 50%. Якщо ж фонд створений як закритий, то обмеження, передбачені Законом "Про ІСІ", ще більш серйозні - до 30%. У підсумку вітчизняні ФГР мало чим відрізняються від звичайних фондів облігацій або відкритих збалансованих фондів. Вони вкладають гроші не тільки в ті папери, по яких прибуток гарантується Кабміном, місцевою радою, наднадійним емітентом або банком, але і в акції українських підприємств (у середньому до 15%).
Хоча справедливості заради відзначимо, що левову частку (до 85%) у їхніх портфелях займають все-таки облігації і депозити. Приміром, у фонду "СЕБ фонд грошового ринку" в облігації вкладено до 55% активів, а в депозити - до 30%. Друге місце після цих інструментів займають кошти в іноземній валюті або в гривнях на рахунках банків (у середньому не менше 10%).
І все-таки класичними ФГР наші фонди не назвеш, а вже говорити про них як про альтернативу депозиту (улюблена "пісня" фондовиків) ми б взагалі остереглися. У випадку банкрутства банку вкладник може одержати до 50 тис. грн. з Фонду гарантування внесків. У випадку ж обвалу фондового ринку або, приміром, дефолту емітента облігацій інвестори ФГР цілком можуть залишитися ні з чим. І, до речі, банківські депозити юридичних осіб теж нічим не гарантовані.
Чим корисні?
Проте, ФГР, звичайно ж, можуть бути корисні інвесторам. У першу чергу тим з них, хто має на руках деяку суму вільних коштів, і тим, хто не має бажання вкладати в довгострокові фінансові інструменти. У такій ситуації можна тримати гроші вдома (щодня підраховуючи, скільки з'їла інфляція, покласти на депозит у банк або... вкласти у відкритий ФГР. В останньому випадку клієнт може скористатися грішми в будь-який момент і без втрати прибутковості (якщо вона буде).
Приміром, якщо скористатися банківським депозитом "До запитання" і забрати гроші через місяць, можна одержати доход у середньому в розмірі 0,41% у гривнях. Не густо, правда? У грошовому фонді заробити можна більше. Приміром, доход фонду "СЕБ Фонд грошовий ринок" за останній звітний місяць склав 0,59%, а фонду "Дельта фонд грошовий ринок" - 0,49%. В ІСПФ "Грошовий ринок" доходи ще вищі - близько 2% за місяць, але фонд-то закритий, і так просто з нього не вийдеш.
Скажемо відразу: прибутковість у ФГР, у принципі, не буває великою - вже занадто консервативні інструменти, у які вони вкладаються. За словами Андрія Золотухіна, управляючого директора компанії "Dragon Asset Management в Україні", прибутковість класичного фонду грошового ринку навряд чи буде перевищувати 10% річних. Що нижче, ніж по строкових гривневих вкладах навіть у великих банках.
Але нагадаємо, класичних ФГР у нас все-таки немає. І на практиці українські грошові фонди демонструють прибутковість на рівні 17-18% річних. Багато в чому такі показники, досягаються, звичайно, за рахунок вкладення в акції.
У що обходяться?
Порівнюючи прибутковість депозиту "До запитання" і ФГР, не варто забувати і про витрати на обслуговування - у середньому 1-2% суми, а також про податок на доходи фізосіб, що становить 15%. Ці цифри істотно зменшать чистий прибуток пайовика. Говорять, краще в цьому випадку одержати невеликий прибуток за вирахуванням 15%, ніж нічого не одержати при достроковому вилученні коштів з термінового депозиту.
І все-таки низька прибутковість не занадто приваблює вкладників, тому КУА не поспішають відкривати ФГР, а тільки придивляються до них. "Український інвестор поки воліє вкладати свої вільні гроші в максимально ризиковані фонди, які припускають максимальний прибуток. Цю тенденцію підтверджує і наш досвід. Із трьох наших фондів інвестори частіше вибирають фонд із найбільш ризиковою стратегією інвестування і з найбільш високими очікуваннями по прибутковості", - відзначає Світлана Шапошнікова, провідний консультант фінансового центру Concorde Capital.
Причина очевидна - триваючий підйом українського фондового ринку. Навіть при коротких строках інвестування інвестори розраховують перекрити солідні накладні витрати (комісійні компанії з управління активами та інше) за рахунок очікуваної високої прибутковості ризикованих фондів під час підйому ринку акцій. Фонди грошового ринку все-таки менш прибуткові, тому нема рації вкладатися в них менше ніж на 2-3 місяці - інакше комісійні "з'їдять" весь прибуток. Ну а для більш тривалого (від 8 -12 місяців) і, додамо, серйозного інвестування доцільніше все-таки вибирати інші фінансові інструменти.
Гроші - до грошей
Що вибрати - депозит чи фонд грошового ринку?
Малувато буде!
Прибутковість фондів грошового ринку
Грошові "мішки"
Чи варто вкладати гроші у фонди грошового ринку?
ЗА
  • Фонди грошового ринку приносять більший прибуток, ніж депозити до запитання
  • З відкритих ФГР можна вийти в будь-який час без штрафних санкцій
  • ФГР на відміну від депозитів "заточені" під короткострокові інвестиції (у середньому від 3-4 місяців)
ПРОТИ
  • Прибутковість у ФГР не фіксована і залежить від ефективності КУА
  • У випадку дефолту емітента облігацій або корекції на фондовому ринку прибутковість ФГР може різко впасти
  • Інвесторові ФГР прийдеться платити комісії посередникам і податок на прибуток(15%)
Сергій Січкар, директор КУА "Магістр":
Фонд грошового ринку нагадує собою гаманець, де гроші працюють щодня. Консервативні стратегії допускають інвестиції на короткий термін, забезпечуючи при цьому прибуток не нижче 17-18% річних. При цьому інвестор вправі розраховувати на вихід з фонду в будь-який час без втрати нарахованих відсотків.
Допустимо, ви маєте на руках деяку суму вільних коштів. Інвестувати їх надовго не виходить, тому що ці гроші можуть знадобитися в будь-який момент, припустимо, через 2-3 місяця. Тримати цю суму вдома недоцільно - інфляція. Якщо покласти гроші на терміновий депозит, то при достроковому їхньому знятті нараховані відсотки втрачаються. Виходить, що в такому випадку стати пайовиком грошового фонду було б найкраще.
Широке розповсюдження такі фонди одержали на закордонних ринках, зокрема, у Росії. В Україні такі фонди носять, скоріше, характер облігаційних - у них істотна частка активів припадає на короткострокові облігації і депозити, що обумовлює їхню невисоку прибутковість - на рівні банківських депозитів при невисоких ризиках. Фактично, за законодавством України, на балансі ІСІ не може перебувати більше встановленого обсягу коштів: 30-50% - для ПІФ і 30% - для КІФ. Якщо законодавці схвалять положення про формування фондів грошових ринків і проведуть необхідні зміни, ми неодмінно доповнимо лінію своїх фондів ще однією стратегією, беручи до уваги інтерес вкладників до грошових фондів.
Отже
Фонди грошового ринку - аж ніяк не альтернатива банківському депозиту. Прибутковість у них може бути навіть нижчою, ніж по строкових вкладах, а гарантії повернення вкладень у ФГР взагалі відсутні. Але їх можна розглядати як альтернативу внескам "До запитання".
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас