Андріївському спуску змінять власника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андріївському спуску змінять власника

Нерухомість
236
У мерії почали готувати проект рішення Київради про передачу всіх приміщень Андріївського спуска, які належать до сфери культури (художні майстерні, галереї, приватні музеї) з комунальної власності Печерської районної адміністрації на баланс головного управління культури і мистецтв міста.
Із проханням підтримати таку ініціативу до керівництва міста в минулу п'ятницю звернулася на засіданні колегії Київської міської державної адміністрації (КМДА) начальник головного управління культури і мистецтв КМДА Світлана Зоріна. Вона повідомила, що художникам та іншим культурним діячам, які традиційно перебувають на Андріївському спуску, практично щотижня доводиться боротися за свої приміщення, які намагаються захопити комерційні фірми.
За словами заступника голови КМДА Віталія Журавського, через неправильну політику районного керівництва про проблему Андріївського спуска вже знає вся країна, а тому що приміщення ці в основному є пам'ятками архітектури і культури національного та місцевого значення, юридичні підстави для зміни їх балансоутримувача є. У результаті перший заступник київського мера Анатолій Голубченко дав розпорядження підготувати документи для винесення цього питання на сесію Київради, хоча висловив думку, що приміщення Андріївського спуска можуть бути передані і на баланс головного управління охорони культурної спадщини міста.
Як повідомила Світлана Зоріна, її управління підготує всі документи за два тижні, і це питання може бути винесене на сесію Київради приблизно через два місяці. "Це буде правильне рішення, тому що в цей час щодня на Андріївському спуску щось знищується. Так відбувається тому, що приміщення приватних музеїв, галерей і навіть міських театрів перебувають на балансі не управління культури, а управління комунальної власності району. І для нього вигідніше здавати в оренду ці приміщення не під художні галереї, а під ресторани та офіси. А міське управління культури не допустить зміни цільового призначення цих приміщень із культурного на будь-яке інше", - заявила Світлана Зоріна.
Голова громадської організації Опора, що активно бореться за збереження культурного середовища Андріївського спуска, Ольга Айвазовська повідомила, що в цей час більшість художників, що займають приміщення на спуску, перебувають в стані постійної тривоги за те, що їх або виселять, або захоплять їхні приміщення. "Незаконно захоплена галерея "Карась" стоїть закритою з початку літа, інших поки не виселяють, але і договори оренди не продовжують", - повідомила вона.
Ольга Айвазовська вважає, що повну гарантію того, що культурне призначення Андріївського спуска не буде змінено, можна дати, якщо реально запрацює і визначить свої межі і перелік приміщень державний заповідник "Стародавній Київ", у який Андріївський спуск входить тільки декларативно. Але за її словами, передати ці приміщення на баланс управління культури або охорони культурної спадщини теж вихід.
"Потрібно тільки чітко прописати, що там залишаться ті ж люди, і повернути у свої приміщення вже потерпілих. І робити це потрібно відкрито і привселюдно, із проведенням загальноміських громадських слухань, на яких почують думку і самих художників. Поки прямого діалогу з ними ніхто не вів, а всі питання навколо Андріївського вирішуються кулуарно", - заявила вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас