Збільшення цін на первинну нерухомість в Києві в 2008 р. буде відповідати реальним темпам інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення цін на первинну нерухомість в Києві в 2008 р. буде відповідати реальним темпам інфляції

Нерухомість
336
Темпи збільшення цін на первинному ринку житла в Києві в 2008 році будуть відповідати темпам інфляції, вважає директор консалтингової компанії "Канзас" (Київ) Зоя Нестеренко.
"При цьому мова йде не про офіційні прогнози уряду, а про реальну зміну цін... Я думаю, це складе близько 15%", - сказала вона на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс Україна" у понеділок.
Нестеренко також відзначила, що за 11 місяців 2007 року ціни на київському ринку первинного житла виросли в середньому на 10-15% і становлять від $1,7 тис./кв. м до $5 тис./кв. м залежно від району і класу житла.
"Очевидно, що темпи збільшення цін істотно знизилися... якщо порівнювати з минулим роком, коли зростання склало 60%", - сказав експерт, відзначивши, що подібні тенденції до зниження темпів зростання демонструє і вторинний ринок столичного житла.
У цілому, за словами Нестеренко, найбільш незвичайні симптоми ринок демонстрував у вересні-листопаді. Зокрема, вона відзначила падіння кількості угод на ринку, а також зниження рентабельності в забудовників у зв'язку з випереджальними тенденціями в збільшенні цін на будматеріали.
"Ціни на житло в столиці досягли такого рівня, що для більшості покупців вони здаються непід'ємними навіть із урахуванням можливостей іпотечного кредитування... Ринок увійшов у фазу загострення конкуренції і боротьби за покупця" - охарактеризував експерт цінову ситуацію на ринку, додавши, що протягом найближчих двох-трьох років буде спостерігатися помітний переділ ринку нерухомості між гравцями.
Одним з факторів, що погіршують ситуацію на ринку житла, З.Нестеренко вважає проблеми, пов'язані з іпотечним кредитуванням. Зокрема, вона відзначила серйозну жорсткість умов одержання кредитів у другій половині 2007 року, а також деяке збільшення ставок.
"Поки не зміняться ставки по кредитах, ситуація на ринку не покращиться", - сказав експерт.
На її думку, всі вищевказані фактори приводять до того, що значна частка приватних інвесторів втрачає інтерес до вкладень у житлову нерухомість і переводить свої кошти в інші сегменти, у тому числі в земельний ринок.
Компанія "Канзас" уже більше року розраховує індекси нерухомості та аналізує їх динаміку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас