Франція продає акції EDF на 5,6 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція продає акції EDF на 5,6 млрд євро

Фондовий ринок
126
Франція планує продати в понеділок 3,7% акцій Electricite de France SA (EDF) за 5,6 млрд євро, які будуть спрямовані на модернізацію університетів, повідомило агентство Bloomberg.
Спочатку уряд запропонує менеджерам фондів 45 млн акцій і потім може збільшити їхнє число до 67,3 млн, заявила міністр фінансів Франції Крістін Лагард. 29 листопада президент Франції Ніколя Саркозі заявляв про 3%. За словами К.Лагард, у наступному році може бути проданий ще один пакет.
"Ми ще не сказали свого останнього слова, - відзначила вона. - Закон дозволяє уряду скоротити свій пакет до 70%, тому в нас є ще простір для маневру".
Саркозі зазнає тиску з боку міністрів фінансів країн ЄС, які закликають його скоротити дефіцит бюджету, а минулого місяця студенти провели акції протесту проти планів надання більшої автономії французьким університетам.
Уряд Франції володіє пакетом з 87,3% акцій EDF, курс яких виріс майже в 3 рази з листопада 2005 року, коли було проведено первинне розміщення.
"Уряду потрібні гроші негайно, - відзначає менеджер Richelieu Finance Олександр Ятрідес. - Час продажу обраний вдало, тому що акції EDF не падали, як інший ринок".
EDF володіє 58 ядерними реакторами і виробляє 88% всієї електроенергії у Франції.
Аналітики підвищили прогноз ціни акцій EDF, очікуючи збільшення тарифів на електроенергію, які регулюються державою і зараз перебувають на низькому рівні.
"Тарифи у Франції дуже низькі, - говорить аналітик UBS Пер Лекандер. - Якщо вони коли-небудь підвищать їх до ринкового рівня, то прибутковість EDF зросте в 4 рази".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас