СОТ замучила претензіями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ замучила претензіями

696
На шляху вступу України до СОТ знову виникла несподівана перешкода. Як з'ясувалося минулого тижня, Брюссель безапеляційно вимагає конкретизувати в підзаконних актах процедуру зниження експортних мит на деякі групи товарів. На затвердження необхідних нормативів в уряду залишається не більше тижня.
Після вирішення багатостраждальної проблеми з Киргизією, здавалося, уже ніщо не може перешкодити нашій країні стати членом Міжнародного торговельного клубу. Перед поданням підсумкового звіту робочої групи СОТ залишалося лише провести консультації з Євросоюзом, до яких у Києві ставилися як до простої формальності. Адже двосторонній протокол із Брюсселем уже підписаний, а тому обговорення з ЄС положень підсумкового протоколу не повинне було викликати особливих дискусій. Тим більше що надати дипломатичну і політичну підтримку Києву щодо вступу до СОТ закликав Єврокомісію і Європарламент.
Однак, як вдалося з'ясувати Діловій столиці, Брюссель знову знайшов зачіпку, зажадавши, щоб до моменту подання підсумкового звіту Україна продемонструвала наявність підзаконних актів, у яких чітко прописано, як саме будуть знижуватися експортні мита. Причому в представництві Європейської комісії в Україні намагалися переконати, що не зацікавлені в затримуванні вступу нашої країни до СОТ.
"У наших двосторонніх відносинах дотепер залишається питання, що вимагає вирішення. Він стосується режиму застосування в майбутньому експортних мит в Україні. Головні категорії українських товарів, на які діють експортні мита, - це лом чорних і кольорових металів, шкіри і шкіряна сировина, а також насіння олійних культур. Експортні мита є дуже серйозним торговельним бар'єром, і позиція ЄС полягає в тому, що Київ повинен прийняти відповідні зобов'язання, перш ніж буде завершений процес вступу до СОТ. Рівень експортних мит повинен бути зафіксований відповідно до законів, прийнятих Верховною Радою, та встановлений графік зниження мит. Це не вимагає додаткових змін у законодавство. У цей час ЄС очікує реакції від України на свої останні пропозиції", - уточнили свою позицію в представництві Європейської комісії в Києві.
Відповідно до законів, прийнятих у процесі підготовки до вступу до СОТ, з моменту вступу в міжнародний торговельний клуб експортні мита на насіння олійних повинні бути поетапно (на один відсоток щорічно) знижені з 17 до 10%, на експорт лому і відходів чорних металів - з 25 до 10%, кольорових - з 30 до 15%, шкірсировини - з 30 до 20%, живої худоби - з 50 до 10 %. Що стосується олійних культур, то законодавчо також обговорене скасування після вступу до СОТ індикативних цін на них. А от закони, що регулюють ставки експортних мит на відходи і лом металів, містять пункти, які могли викликати занепокоєння в ЄС. За ними митна вартість цих товарів повинна визначатися на основі моніторингу фахівцями Мінекономіки цін на провідних біржах - Лондонській біржі металів (LME) і Нью-Йоркській торговельній біржі (NYMEX). Ця обставина залишає простір для самодіяльності.
Через два дні після того, як були озвучені вимоги ЄС щодо регулювання експортних мит, Мінекономіки оприлюднило проект наказу, що описує процедуру визначення цієї ціни. Відповідно до документу експортна вартість чорних і кольорових металів буде переглядатися щомісяця і встановлюватися на рівні середньої ціни на такі групи товарів на двох зазначених біржах. Впровадження порядку визначення вартості експортних партій вимагає також внесення змін у порядок реєстрації експортних контрактів, що регулюється спеціальною постановою Кабміну.
На думку експерта Центру соціально-економічних досліджень "Case Україна" Світлани Таран, висунувши нові вимоги, ЄС хоче обмежити можливість нашого уряду різко зменшити експорт, у тому числі і за допомогою встановлення індикативних цін.
"Установлення індикативних цін і квотування не суперечать стандартам СОТ. Основне завдання цих механізмів - протидія демпінгу або збереження економічної безпеки країни. Однак в Україні вони використовуються саме з метою зменшення експорту. Приміром, у випадку з обмеженнями експорту зерна та олійних, до яких удалися в Кабміні цього року, загроз продовольчої безпеки країни не було. Наш Кабмін не зміг надати достатніх обґрунтувань квотування. Дані факти викликали стурбованість у Європейській комісії", - говорить пані Таран. "У ЄС хочуть бути впевнені, що Україна не буде робити різких рухів відносно експорту", - підтвердив в. о. міністра економіки Анатолій Кінах.
Експерти сходяться в думці, що переговори про регулювання експортних мит будуть завершені найближчим часом, оскільки якнайшвидший вступ України до СОТ в інтересах ЄС. Значна частина зобов'язань, які наша країна взяла на себе, набудуть чинності тільки після набуття статусу повноцінного члена СОТ. Київ же останнім часом слухняно виконує будь-яку примху іменитих членів торговельного клубу.
За інформацією постійного представника України при Європейському Союзі Романа Шпека, засідання робочої групи, на якому буде розглядатися підсумковий протокол України, відбудеться до 10 грудня. Запрошення вступити до СОТ, за прогнозами першого заступника глави Секретаріату Президента Олександра Шлапака, надійде не пізніше середини січня наступного року. Втім, інформація про те, що наша країна от-от вступить до СОТ, оголошується чиновниками вже рік. Так що можливі нові сюрпризи.
Катерина Прищепа
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас