Дешевий імпортний газ закінчився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешевий імпортний газ закінчився

Енергетика
630
Загроза вітчизняній економіці у вигляді дорогого газу знаходить реальні обриси. На тлі відсутності внутрішньої стабільності українська влада забула про ефективну зовнішню політику та втратила зручний момент відстояти національні інтереси в каспійському регіоні. Слідом за Туркменією підвищити ціну на газ обіцяють Узбекистан і Казахстан. У Києві не можуть визначитися, на яких умовах підписувати з "Газпромом" договір на наступний рік.
Зовсім недавно наша офіційна позиція в газових переговорах була зрозумілою і конкретною: оптимальна ціна палива на 2008 р. - у межах 150-160 дол. за 1 тис. куб. м, його постачальником залишається компанія RosUkrEnergo (максимум - до 2011 р., поки не втратить юридичної сили угода "Про врегулювання відносин у газовій сфері" від 4 січня 2006 р., завізована керівництвом "Газпрому", "Нафтогазу" і RUE), а потім ми згодні перейти на принципи ціноутворення, які в трактуванні російської монополії називаються ринковими.
Але після того як стало відомо про підвищення ціни на туркменський газ (у першому півріччі 2008 р. до $130, у другому - до $150 за 1 тис. куб. м), експерти стали сумніватися, що українській делегації на переговорах з "Газпромом" вдасться відстояти ціну на рівні $160 за 1 тис. куб. м, закладену в проект держбюджету на 2008 р. У черзі на підвищення ціни на газ - Узбекистан і Казахстан, які діятимуть за прикладом Ашхабада і змусять Росію погодитися, як очікується, на 40%-е збільшення вартості палива.
Невизначеності в газове питання в п’ятницю додав перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак. Він заявив, що Україна може підписати з "Газпромом" контракт тільки на 2008 р., хоча раніше планувала домовитися про умови постачання на середньотермінову перспективу.
"На превеликий жаль, наші попередні домовленості... зараз не будуть актуальними. В умовах невизначеності цін на туркменський газ на 2009 р. і надалі прийдеться обмежитися контрактом на 2008 р., а потім ми повинні сідати та обговорювати більш довготермінові умови", - сказав Шлапак.
За версією президента Віктора Ющенка, наша країна вже перебуває на фінальній стадії формального підписання документу: "Сьогодні угода про постачання газу досить серйозно опрацьована і погоджена із ключовими гравцями, які будуть забезпечувати поставки газу в країну в найближчі п'ять-сім років".
Глава держави не конкретизує, кого він вважає "ключовими гравцями" при імпорті блакитного палива в Україну.
Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар ділить учасників боротьби за енергоресурси на кілька груп. Каспійським країнам - власникам нафти і газу - експерт призначає роль видобутку.
За його словами, головні мисливці - США і ЄС, розвиток економіки яких неможливий без імпорту енергоносіїв. Хижак - Росія, яка послідовно здійснює політику збирання газу і труб. Україна в силу слабості своєї внутрішньої і зовнішньої політики не може віднести себе до жодної із цих груп, хоча дуже зацікавлена в успішному полюванні за вуглеводнями.
Джерела видання розповідають, що за дипломатичними каналами була почата спроба вплинути на позицію Ашхабада, Астани і Ташкента в питанні ціни на блакитне паливо, що поставляється "Газпромом" за посередництвом RosUkrEnergo в Україну.
Однак вона виявилася невдалою. По-перше, через неефективну дипломатію, що демонструє наше зовнішньополітичне відомство в останній рік. По-друге, через відсутність чіткої і грамотної стратегії щодо каспійського регіону в керівництва країни - як у секретаріаті президента, так і у Кабміні. Хоча були часи, коли нам вдавалося домовлятися, приміром, про оплату туркменського газу за бартером телевізорами і калошами, причому за цінами, які перевищували ринкові в кілька разів.
Тепер питання умов оплати - прерогатива "Газпрому". Монополію цікавить не тільки ціна палива, але і валюта платежу.
"Ми серйозно подумуємо про те, щоб продавати наші ресурси за рублі", - повідомив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв. Це буде сприяти реалізації планів центробанку Росії щодо переходу до повної конвертованості рубля. В.о. першого віце-прем'єра Микола Азаров тут же заявив, що готовий розплачуватися з Росією її рублями.
На думку експертів, введення розрахунків у рублях за енергоносії призведе до значного зміцнення рубля відносно гривні, а долар почне активно здавати свої позиції. Зміцнення рубля простимулює девальвацію обмінного курсу гривні, що істотно збільшить рентабельність українських експортерів у Росії, а товари, імпортовані з Росії в Україну, істотно подорожчають.
"Україна повинна буде заробляти рублі, щоб оплачувати контракти з Росією.
Для цього необхідно стимулювати розвиток торгівлі між країнами та збільшення експорту в Росію, - говорить директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць. - Намір Росії перевести свою зовнішню торгівлю в рублі свідчить про те, що вона формує нову регіональну валюту високої якості. Не виключено, що Росія в Україні буде вести складну гру, щоб реалізувати таке завдання".
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас