Ломбарди влаштують аукціони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ломбарди влаштують аукціони

Банківські метали
394
Держфінпослуг почала третю спробу ініціювати появу профільного закону для ломбардів. Перший законопроект був розроблений наприкінці 2005 р., дійшов до другого читання, але не був прийнятий. Другий з'явився у травні цього року, але не пройшов узгодження міністерств і відомств.
Найбільшим плюсом документу учасники ринку вважають установлення мінімального статутного фонду для ломбардів на рівні EUR30 тис. У першому законопроекті передбачалося встановлення мінімального СФ на рівні EUR50 тис., що сильно вдарило б по невеликих ломбардах.
Крім того урегульована норма про продаж невикупленого заставного майна. Зараз, відповідно до постанови уряду №802, установлена наступна черговість: Мінфін, Нацбанк і Державна скарбниця. І тільки потім право викупу переходить до спеціалізованих підприємств (аффінажні і промислові споживачі). Новий законопроект передбачає можливість продажу заставного майна шляхом публічного аукціону або обробки з метою подальшого продажу заставного майна, на яке звернене стягнення.
Також пропонується скасувати норму про обов'язкове страхування застави. Страхувати заставу будуть тільки за узгодженням із клієнтом, а багато хто не захоче цього робити. "Без страхування процентна ставка з кредиту буде на 5% вищою", - говорить Михайло Восканян, гендиректор ломбарду "Альянс".
До переліку послуг, які може надавати ломбард, додано і зберігання майна. "Зараз цей сегмент ринку ніким не зайнятий. Коштовності та інші коштовні речі, які не можна здати в банківську комірку, люди зможуть здавати на зберігання в ломбард", - відзначає Вікторія Волковська, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ломбардів. У цьому випадку страхування майна обов'язкове. Чи буде затребувана ця послуга - у ломбардах не знають, мовляв, необхідно мати великі площі і спеціальне обладнанння, що не всім по кишені. Але і коштувати ця послуга буде пристойно, у середньому 0,1% вартості майна в день.
Але є в законопроекті і норми, які не влаштовують учасників ринку. Наприклад, відповідно до документу, кредит видається тільки під заставу рухомого майна. Обґрунтування обмеження: кредити під заставу нерухомості є винятково банківською послугою, що вимагає формування великих резервів. Проте ломбарди нерідко надають її. "У невеликих містах термін оформлення банківського кредиту триває мінімум тиждень, а якщо клієнту терміново потрібні гроші, він звертається до ломбарду і протягом дня одержує необхідну суму", - пояснює Волковська.
"За даними Держфінмоніторингу, в 2006 р. ломбардами було видано лише 80 кредитів під заставу нерухомості. Якщо ломбарди хочуть надавати цю послугу, необхідно наростити статутний фонд і формувати резерви. Але цю послугу надають не всі ломбарди, а збільшувати статутний фонд і формувати резерви довелося б усім", - пояснює Гліб Смоляренко, директор ломбарду "Діамант-плюс".
Ломбарди вважають, що страховий і резервний фонд їм не потрібні. "Вони потрібні банкам, які залучають кошти на депозити, щоб мати можливість розплатитися із вкладниками. А ломбарди цього не роблять - якщо клієнт кредит не повернув, ломбард продає заставу", - говорить Восканян. Крім того, відповідно до законодавства, ломбарди створюються у формі повного товариства, а значить несуть відповідальність всім своїм майном.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас