Леоніду Черновецькому не зійде термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Леоніду Черновецькому не зійде термін

245
Учора у Верховній раді був зареєстрований законопроект БЮТ, що передбачає зміну системи обрання мерів міст. Документом пропонується закріпити норму, відповідно до якої перемогу на виборах одержує той кандидат, якого підтримає більше 50% виборців.
У такий спосіб БЮТ почав підготовку до дострокових виборів мера Києва. У НУНС готові підтримати дану ініціативу. Тим часом секретар Київрада Олесь Довгий вважає, що підстав для перевиборів мера Києва немає.
Автором законопроекту є народний депутат фракції БЮТ Михайло Поживанов. Запропоновані ним зміни стосуються норм, що регулюють обрання мерів міст, зокрема пропонується "увести обрання мерів за мажоритарною системою абсолютної більшості". Переможцем буде вважатися той кандидат, що набере більше половини голосів виборців. Якщо в першому турі жоден з кандидатів не набере більш ніж 50% голосів, буде другий тур голосування між двома кандидатами, які набрали більшу кількість голосів. Перемогу за результатами другого туру одержить кандидат, за якого проголосує більшість виборців.
Поживанов розраховує, що його законопроект буде підтриманий у парламенті. "Можливо, багато хто з міських голів через свої знайомства постараються зробити так, щоб ці виправлення не були прийняті, тому що тоді більшість із них уже ніколи не зможе стати мерами своїх міст. Але я сподіваюся, що законопроект буде підтриманий", - заявив учора Поживанов.
Внесення законопроекту, що змінює систему виборів на місцях, свідчить про те, що БЮТ почав підготовку до проведення позачергових виборів мерів, насамперед Києва і Харкова. Нагадаємо, перевибори мерів цих міст є однією з передвиборних обіцянок як БЮТ, так і блоку "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС), які вчора сформували в Раді парламентську більшість.
За словами Михайла Поживанова, у БЮТ і НУНС поки немає погодженої кандидатури на посаду мера Києва, однак є декілька "охочих". Серед кандидатів від БЮТ пан Поживанов назвав себе, Олександра Турчинова, Йосипа Вінського, Сергія Терьохіна та Анатолія Семиногу. Основними претендентами від НУНС, на його думку, можуть стати Юрій Луценко і Микола Катеринчук. Останній учора підтвердив свій намір брати участь у виборах. Однак відзначив: "Упевнений, що одного кандидата і не буде". Пан Катеринчук заявив, що в НУНС готові підтримати законодавчу ініціативу БЮТ.
Нагадаємо, про намір висунути свою кандидатуру на виборах мера Києва раніше також заявляв депутат Київрада Віталій Кличко. Тоді джерела Ъ повідомляли, що пана Кличка готові підтримати лідер БЮТ Юлія Тимошенко і глава секретаріату президента Віктор Балога.
Учора в бесіді Поживанов заявив, що пан Кличко не може розраховувати на підтримку як з боку БЮТ, так і НУНС. "Якщо він дійсно почуває в собі сили балотуватися в мери, то повинен визначитися зі своєю політичною приналежністю. Жодна політична сила просто так його підтримувати не буде", - сказав він.
Тим часом офіційна влада Києва виступає проти перевиборів мера. "Ніяких правових підстав для проведення дострокових виборів київського мера нема", - заявив секретар Київради Олесь Довгий.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас