"Зазвичай збиранням грошей займаються майори і капітани" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Зазвичай збиранням грошей займаються майори і капітани"

Казна та Політика
767
Прикордонники ліквідували відразу дві великі перевалочні бази контрабандистів на україно-російському кордоні. У цей час за вказівкою президента викриттям контрабандних каналів посилено займаються всі профільні відомства. На думку колишнього заступника голови СБУ, народного депутата Геннадія Москаля, всі вони беруть участь у схемах "сірого імпорту", одержуючи певну суму "відкату".
Державна прикордонна служба виявила і ліквідувала на україно-російському кордоні відразу дві перевалочні бази контрабандистів, де накопичувались товари, призначені для наступного переправляння на територію РФ. Одна з них розташовувалася на складі колишнього підприємства "Сільгоспхімія" у селі Білопілля, в 7 км від кордону з Росією.
Прикордонники Сумського загону знайшли в складських приміщеннях 170 мішків з одягом китайського виробництва - спортивними костюмами і панчішно-шкарпетковими виробами, - а також 56 ящиків з курильними приналежностями. Ще один підпільний склад був виявлений у селі Огульчанськ Луганської області. Там співробітники Держмитслужби вилучили 200 мішків із взуттям та одягом турецького виробництва. "Останнім часом у Росію йде багато контрабандного одягу, - розповів співробітник прес-служби Держмитслужби Андрій Демченко. - Товар привозять вроздріб, складають і, коли набирається повна партія, намагаються переправити за кордон".
Прикордонники і митники проводять подібні масштабні операції після недавньої наради з питань захисту економічних інтересів України, проведеної Віктором Ющенком. Нагадаємо, тоді глава держави розкритикував роботу правоохоронних органів, заявивши, що вони "продали економічні кордони держави", і доручив СБУ почати операцію з виявлення схем "сірого" імпорту і контрабанди за назвою "Цунамі".
За інформацією, розповсюдженою СБУ, за перший тиждень спецоперації було порушено 19 кримінальних справ за ст. 201 КК ("контрабанда"), а відрахування в бюджет склали 23,84 млн грн на користь держави. На думку експертів, на рівень контрабанди такі цифри вплинути не можуть. "За моїми даними, 70% всіх завезених в Україну товарів є контрабандою, а це завдає щорічної шкоди державі в розмірі 65 млрд грн, - заявив народний депутат Геннадій Москаль (генерал-лейтенант, раніше обіймав посаду заступника голови СБУ). - Кількість товарів, що лежать на полицях магазинів, у сто разів перевищує офіційне число імпортованих одиниць, але за увесь час незалежності ніхто не проаналізував це дивне явище".
На думку пана Москаля, найпоширеніший товар, що попадає в Україну контрабандним шляхом - це саме "ширвжиток з Китаю і Туреччини, що доставляють морським шляхом". "Щомісяця через Південну регіональну митницю - найкорумпованішу митницю країни - завозиться близько 9 тис. контейнерів із ширвжитком, хоча Україна в стані спожити не більше 3 тис., - розповів пан Москаль. - Товар з інших 6 тис. контейнерів за хабарі маркується як "виготовлений в Україні" і через майже відкритий кордон поставляється в Росію". За словами народного депутата, найпоширенішими схемами "сірого імпорту" є заниження реальної вартості товару або його необлік, при якому в порт приписки відправляється порожній контейнер, а контрабанда залишається в Україні.
"Схема діє, тому що в ній задіяні і Служба безпеки, і прикордонна служба, і Міністерство внутрішніх справ, і податкова інспекція, - упевнений Геннадій Москаль. - З кожного контрабандного контейнера в органи направляється близько $100: половина суми осідає в регіональному представництві, що одержало готівку, інше передається в центральний апарат". "Звичайно збором грошей займаються майори або капітани - от вони точно знають реальні обсяги імпорту, тому що це їхні гроші", - додав пан Москаль.
Заяву Геннадія Москаля у МВС, Держмитслужбі і ДПАУ коментувати не стали. Глава прес-служби Митної служби Світлана Судак сказала, що не володіє матеріалами по даному питанню, і попросила "час для внутрішнього розслідування". А прес-секретар СБУ Марина Остапенко стверджує, що зазначена схема - це "бурхлива фантазія пана Москаля". "Як генерал-лейтенант він повинен знати, що робити з достовірною інформацією про подібну корупцію, якщо вона існує", - підкреслила пані Остапенко, натякнувши на звернення до прокуратури.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас