Україна відправить інвесторів на уран — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відправить інвесторів на уран

Енергетика
339
Найбільший у Європі виробник уранової руди - Східний ГЗК - вирішив залучити 260 млн грн на розвиток в 2008 році. Компанія повідомила, що веде переговори з низкою інвесторів щодо підписання угоди про спільну діяльність з добування руди. Здійснення проекту дозволить уже до 2015 року повністю забезпечувати Україну ураном, вважають експерти.
Держпідприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - єдине на Україні підприємство з добування і переробки уранових руд. Добуває 3,3% світового виробництва урану. На 35% забезпечує потреби країни в сировині для виробництва ядерного палива для АЕС.
Гендиректор Східного ГЗК Олександр Гребенюк заявив, що розглядає пропозицію від декількох компаній про спільний видобуток і переробку уранової руди. Компанія зацікавлена в залученні інвестицій для збільшення видобутку руди і розширення потужностей її переробки в урановий концентрат. Для цього комбінат уже звернувся в "Укратомпром" (з кінця 2006 року ГЗК входить у держконцерн) і ДП "Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" із проханням повернути в підпорядкування Східного ГЗК Новокостянтинівське родовище. "Це дозволить почати видобуток уранової руди на цьому родовищі вже в 2008 році", - відзначив Гребенюк.
У Мінпаливенерго пояснили, що, оскільки Східний ГЗК перебуває в списку об'єктів, які заборонено не тільки приватизувати, але і корпоратизувати, підприємство буде працювати з інвесторами за договором про спільну діяльність. "Таким чином, закон буде дотриманий, а Східний ГЗК одержить необхідне інвестування", - розповіло високопоставлене джерело в міністерстві. За його словами, зараз відомство розглядає 18 пропозицій від потенційних претендентів на спільний розвиток уранових родовищ України, серед яких "Атомредметзолото" (Росія), Areva (Франція), Uran (Австралія), а також компанії з Канади і Південної Кореї.
В "Атомредметзолото" підтвердили, що ведуть переговори, але від більш докладних коментарів відмовилися. Одержати коментарі в Areva і Uran учора не вдалося. Однією з умов спільної діяльності між Східним ГЗК і компаніями-інвесторами є їхня фінансова участь у видобутку урану.
За словами Гребенюка, інвестиції тільки у відновлення виробничих потужностей ГЗК в 2008 році повинні скласти близько 260 млн грн. Цього року Україна планувала інвестувати в Східний ГЗК 150 млн грн, ще 100 млн грн - у розробку Новокостянтинівського родовища уранових руд. У наступному році Східний ГЗК планує зберегти виробництво уранової руди на рівні цього року - близько 830 т, в 2009 році збільшити до 900 т, а в 2010 році довести до 1000 т на рік.
На думку члена комітету з ПЕК Верховної ради V скликання Володимира Броннікова, здійснення заявленого проекту дозволить уже до 2015 року повністю забезпечувати Україну ураном. "Але для здійснення цього завдання необхідні інвестиції в розмірі не менше $100 млн на рік, а для освоєння промислового майданчику Новокостянтинівського родовища уранових руд потрібно більше 1,5 млрд грн", - говорить Бронніков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас