Фальстарт перед фінішем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фальстарт перед фінішем

Валюта
713
Глава ради НБУ Петро Порошенко запропонував за рахунок золотовалютних резервів Нацбанку достроково сплатити державний борг перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) і Світовим банком (СБ). Тим часом у правлінні НБУ поки не тільки не обговорюють дострокове повернення грошей МВФ, але і сумніваються в його необхідності - термін виплати боргу минає в 2009 році. Експерти виступають проти такої ініціативи, тому що ці кошти можуть знадобитися для втримання курсу гривні.
Глава ради НБУ Петро Порошенко заявив про необхідність дострокового повернення кредитів Міжнародного валютного фонду і Світового банку. "На сьогоднішній день золотовалютні запаси країни дозволяють говорити про те, що ми можемо почати переговори з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком про поступове повернення їхніх кредитів... Я говорю про дострокове погашення, - сказав він. - Одна справа, коли ми про це говорили при наявності золотовалютного запасу в $9 млрд, і зовсім інше - при наявності $32 млрд". Пан Порошенко додав, що вважає за доцільне обговорення цього питання провідними економічними експертами.
За даними Нацбанку, борг України перед МВФ до 31 жовтня 2007 року склав $503,686 млн. Ставка позик МВФ коливається від 3% до 6%. Прямий борг держави перед СБ $2,3 млрд, гарантований - $42,431 млн. Кредити СБ виділяються як уряду на фінансування дефіциту, так і муніципалітетам і держпідприємствам під держгарантії.
У НБУ говорять, що не можуть повернути кредити СБ за рахунок золотовалютних резервів. "Ми можемо говорити тільки про взаємини із МВФ, - сказав перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. - А Світовий банк фінансував конкретні проекти в реальній економіці. Нацбанк до цих коштів ніякого відношення не має". За його словами, умови договору із МВФ не передбачають можливості дострокового повернення коштів у короткий термін. "Якщо ми хочемо сплатити борг достроково, то повинні провести переговори з фондом, скласти графік виплат, - упевнений пан Шаповалов. - Але до погашення залишилося менше півтора року, тому повернення цих коштів не є сьогодні пріоритетним. До того ж їхнє обслуговування недороге".
Джерело в НБУ повідомило, що процедура дострокового погашення є дорогою через необхідність оплачувати послуги іноземних консультантів.
У МВФ учора не стали докладно коментувати перспективи такого кроку. "В остаточному підсумку українська влада вирішує, як краще управляти своїми резервами, і визначає політику відносно боргів", - заявив постійний представник МВФ в Україні Балаш Хорват. Відзначимо, раніше перед МВФ достроково розрахувалися такі великі країни-боржники, як Росія, Казахстан і Бразилія.
Фінансові аналітики не підтримують ініціативу глави ради НБУ. "Така політика була б виправдана у випадку високих ставок МВФ. Тоді, при рефінансуванні боргу, Україна могла б залучити євробонди під 6-7% річних. Однак ставки МВФ невеликі, і дострокове погашення не буде вигідним для країни", - відзначає аналітик ІК Millennium Capital Валентин Зеленюк. "У контексті нинішньої фінансової нестабільності, що продовжиться в 2008 році, ці кошти можуть знадобитися Нацбанку для підтримки курсу гривні в другій половині наступного року", - додає президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас