Гепард в танку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гепард в танку

Енергетика
635
Міжнародна нафтова група ТНК-ВР минулого тижня одержала дозвіл Антимонопольного комітету України на оренду 36 АЗС і двох нафтобаз, що належать компанії "Золотий Гепард". Але на цьому "танкісти", що володіють у столиці поки тільки шістьома власними заправними комплексами, зупинятися не мають наміру.
Вони вже ведуть переговори про викуп цієї, а також інших, більш дрібних мереж АЗС. Дозвіл на оренду працюючих у Києві та області 36 АЗС і двох нафтобаз, що належать ТОВ "Золотий Гепард", АМКУ надав у середині листопада компанії "Кершер". Ця компанія, зареєстрована на низку офшорів, нині управляє шістьома АЗС у столиці і входить до складу "ТНК-ВР Україна". У прес-службі останньої додали, що договір оренди заправок уже підписаний і на даний момент ведуться переговори про їхню покупку. "ТНК-ВР Україна" дійсно реалізує стратегію придбання низки незалежних компаній - власників АЗС, у тому числі і працюючу під брендом "Золотий Гепард", - повідомили Діловій столиці представники "ТНК-ВР Україна".
Таким чином, уже незабаром власники "Золотого Гепарда" Віктор Терех і Олександр Журавель зможуть вигідно продати свій заправний бізнес. Тим часом його успіхом вони багато в чому зобов'язані саме тюменським нафтовикам.
Із середини 90-х років вони володіли всього декількома АЗС у місті, але на початку століття ввійшли в джобберську програму "ТНК-ВР Україна", перефарбувавши свої комплекси в корпоративні кольори "танкістів", після чого справи у Віктора Петровича і Олександра Валентиновича різко пішли вгору.
Експерти говорять, що таке співробітництво було вигідне і місцевим власникам заправок, і тюменьцям, які тільки заходили на український роздрібний ринок нафтопродуктів і вирішували своє завдання по агресивній побудові мережі, що працює під їх брендом. "На даному етапі ця стратегія, на мій погляд, себе виправдала - ТНК вийшла в лідери реалізації нафтопродуктів по країні", - констатує директор науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін.
У результаті ще кілька років назад джобберська мережа тюменьців стала найбільшою в Україні і перевищила тисячу АЗС. Правда, одночасно із цим "танкісти" зіштовхнулися і з деякими труднощами, зокрема контролем якості нафтопродуктів. Це і стало однією із причин, через які вони вирішили змінити стратегію, скоротивши кількість своїх джобберів до 300-400 і сконцентрувавшись на збільшенні числа заправок, які перебувають у їхній особистій власності. Мабуть, тому добродії Терех і Журавель паралельно запустили проект мережі АЗС під власним брендом - "Золотий Гепард".
Результат не змусив себе довго чекати: на сьогоднішній день у структуру їхнього бізнесу входять 36 АЗС, дві нафтобази і значний автопарк. При цьому із зазначеної кількості АЗС тільки тринадцять продовжують працювати в якості джобберів під вивіскою ТНК.
Логічно припустити, що у випадку оренди всі гепардівські заправки незабаром перемінять свої вивіски, а за умови успішного завершення переговорів про купівлю-продаж і зовсім стануть власністю групи "ТНК-ВР Україна".
Правда, таке істотне підживлення мережі обійдеться "танкістам" у пристойну суму. За словами експерта UPECO Сергія Куюна, у Києві АЗС подібного рівня коштують не менше 2 млн дол. за комплекс. Виходячи із цих цифр, можна припустити, що за всю мережу власники ТОВ "Золотий Гепард" можуть запросити 70 млн дол.
"Думаю, що ціна буде вище, оскільки мова йде про покупку вибудуваного бізнесу, - говорить пан Куюн. - Адже "Золотий Гепард" за обсягом роздрібних продажів нафтопродуктів поряд з "Лукойлом" є однією із двох провідних мереж у місті. Так що його придбання дозволить істотно підсилити позиції ТНК".
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас