Каністра в подарунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каністра в подарунок

Енергетика
397
Протягом двох останніх місяців вітчизняні автомобілісти спостерігали постійне збільшення вартості всіх видів нафтопродуктів.
Зміна табличок на стелах АЗС припинилася тільки під кінець осені, після ручного втручання уряду. Експерти прогнозують, що ціни стабілізувалися ненадовго і до кінця року можуть вирости ще на 10%.
Протягом жовтня-листопада нафтові магнати ледве не щотижня збільшували вартість на пальне. Приміром, за перший тиждень жовтня літр А-95 подорожчав у середньому по Україні на 6 коп. - до 4,63 грн./л, а дизельне паливо на 11 коп. - до 4,13 грн./л. Приблизно така динаміка зберігалася аж до середини листопада, до якого Україна підійшла із цінами на 95-й - 4,85 грн./л, на дизель - 4,63 грн./л.
Деякі експерти вважають, що стабільному збільшенню в жовтні сприяла тепла погода, що підтримувала високий рівень витрати палива. У листопаді, на думку аналітиків, пальне дорожчало через конфлікт акціонерів наймогутнішого державного Кременчуцького НПЗ (займає третину ринку вітчизняної нафтопереробки). "У вересні, коли ще відзначався великий обсяг споживання пального, роздрібні ціни стояли, при цьому ріс опт (А-95 подорожчав на 190 грн. - до 4773 грн./т, дизель - на 160 грн. - до 4380 грн./т. - "ДС").
Роздріб реагував на вересневе підвищення в оптовому сегменті протягом жовтня, - говорить експерт ринку нафтопродуктів Сергій Сапегін. - У листопаді загострилися проблеми на Кременчуцькому НПЗ, через що спочатку завод взагалі припинив відвантаження. Труднощі в роботі нафтопереробного підприємства стали дестабілізуючим фактором". Останнім часом НПЗ працює з 50%-м завантаженням своїх потужностей, а запасів нафти на підприємстві як і раніше залишається на кілька днів роботи. Також ціни на нафтопродукти в Україні підігріває збільшення вартості нафти на світовому ринку.
Такий розклад не давав ніяких передумов для стабілізації цін в Україні. Очевидно, саме тому уряд вирішив зупинити їх вручну. Недавно віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв провів зустріч із найбільшими учасниками вітчизняного ринку нафтопродуктів, результатом якої стала домовленість про те, що вартість бензину марки А-95 на АЗС України не перевищить 4,95 грн./л, дизпалива - 4,9 грн./л. Напевно цю новину приємно було почути автолюбителям зі столиці, де 95-й продається по 5,05 грн./л, АР Крим, Севастополя і Донецької області (5,15 грн./л). У той же час така інформація не могла не "напружити" жителів Полтавської, Черкаської, Львівської і Рівненської областей, де 95-й до останнього часу не продавався дорожче 4,9 грн./л.
Як би там не було, але домовленість пана Клюєва з нафтовими магнатами дійсна тільки до кінця листопада. Сергій Сапегін допускає, що вже із грудня ціни на пальне знову можуть підрости. За його словами, для цього є як мінімум дві причини. "По-перше, очікується сезонний попит споживання нафти (листопад, за аналізом минулого року, - місяць найнижчого споживання). По-друге, український ринок ще не повністю відреагував на останнє подорожчання нафти на світовому ринку. Потенціал збільшення цін у грудні досягає 10% (тобто А-95 під кінець року може подорожчати до 5,3 грн./л)", - говорить Сапегін. Правда, експерти обумовлюють, що збільшення може бути не таким різким. Але це буде залежати від цілої низки причин.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас