Влада грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада грошей

Фондовий ринок
697
Кабмін і Президент активізували спроби перетягнути на себе контроль над Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку.
Свої позиції вони будуть лобіювати в рамках початого минулого тижня розгляду в Конституційному суді. Однак експерти впевнені, що доля Держкомісії вирішиться в стінах Верховної Ради і буде прямо залежати від остаточних політичних розкладів.
У минулий вівторок Конституційний суд почав розгляд справи за поданням 48 депутатів Верховної Ради V скликання, які просять перевірити на відповідність Конституції право глави держави призначати і звільняти керівництво ДКЦПФР за узгодженням з парламентом. Нагадаємо, що відповідно до статті 6 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" регулятор фондового ринку підпорядковується Президентові і підзвітний парламенту.
Одночасно, відповідно до пункту 1 Положення про ДКЦПФР (затверджено указом тодішнього президента Леоніда Кучми №142 від 1997 р.), комісія визначається як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. "За законом члени ДКЦПФР призначаються Президентом, але як центральний орган виконавчої влади комісія дотепер підкорялася Кабміну", - пояснив глава ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Дмитро Леонов.
Таким чином, жодна з галузей виконавчої влади на сьогоднішній день не має повного контролю над органом, що курирує рух активів підприємств і роботу фондовиків. "ДКЦПФР була нікому не потрібна, поки фондовий ринок не почав рости і показувати серйозні обсяги, серйозні гроші, поки не з'явилися можливості дооцінки власності. Завдяки фондовому ринку тільки статки пана Ахметова за два роки збільшилися вчетверо. І ДКЦПФР раптом стала всім цікава", - пояснив "ДС" президент фондів "Амадеус-Індекс ПФТС" і "Симфонія №1" Михайло Ройко.
Втім, як уточнюють спостерігачі, інтерес до Держкомісії існував завжди. Але дотепер боротьба за вплив на її роботу відбувалася на іншому рівні. У лютому 2006 р. юридична компанія "Корпоративні технології" (раніше називалася "Портнов і партнери"), пов'язана з членом БЮТ Андрієм Портновим, остаточно програла судовий процес щодо зміщення глави ДКЦПФР Анатолія Балюка із займаної посади.
У судовому позові Балюку ставилося в провину "порушення прав необмеженого кола осіб" і суміщення державної роботи з бізнесом (він входить у наглядові ради "Укрнафти", "Укртелекому" та "Укртатнафти").
За інформацією "ДС", давно шукали можливості позбутися від лояльного до нинішньої влади Анатолія Балюка і учасники Фондового клубу (поєднує найбільші інвестиційні компанії - "ТЕКТ", "ІНЕКО", "Сократ", "Автоальянс", "Кінто", Dragon Capital, Millenium Capital, Concorde Capital і "Комекс Цінні папери"). І подання депутатів-"регіоналів" у КС щодо можливості глави держави вирішувати питання кадрової політики в ДКЦПФР деякі спостерігачі вважають відповіддю на боротьбу за крісло глави фондового регулятора.
Запах великих грошей змусить протиборчі сторони прикласти максимум зусиль, щоб стати одноособовим куратором Держкомісії. "ДКЦПФР є частиною структури виконавчої влади. Порядок призначення її глави Президентом зберігся як рудимент парламентсько-президентської форми правління. З огляду на те, що рейдерські захоплення набули в нашій країні масового характеру, необхідно перепідпорядкувати Держкомісію Кабміну", - наполягає депутат від Партії регіонів Дмитро Святош.
Керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Володимир Матвійчук, навпаки, переконує, що всі регуляторні органи повинні бути виведені зі структури виконавчої влади. У протилежному випадку уряд зможе чинити на них тиск, у тому числі і впливати на роботу ДКЦПФР.
КС визнав питання підпорядкованості фондового регулятора настільки важливим, що вже після першого засідання вирішив перевести слухання справи в закритий режим. Втім, спостерігачі не сумніваються, що долю комісії вирішить зовсім не суд. "Усе буде залежати як від формату майбутньої парламентської коаліції, так і політичної домовленості між трьома великими політичними центрами впливу - "Нашою Україною", БЮТ і Партією регіонів", - вважає генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква. Саме та сила, чий вплив у парламенті виявиться вирішальним, зможе домогтися внесення в профільний закон вигідних для неї поправок, що обумовлюють питання підконтрольності ДКЦПФР.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас