Консолідація навколо позиції спікера - шлях до створення демократичної коаліції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Консолідація навколо позиції спікера - шлях до створення демократичної коаліції

Казна та Політика
494
Аналіз показує, що найкоротший шлях до початку роботи Верховної Ради полягає в знаходженні компромісного кандидата на посаду спікера, - вважають експерти Інституту Горшеніна.
Експерт Інституту Володимир Застава переконаний, що найбільш компромісним кандидатом на посаду глави українського Парламенту є в. о. міністра закордонних справ України Арсеній Яценюк.
За словами Застави, Арсеній Яценюк, як претендент на посаду глави Верховної Ради, на відміну від Кириленка або Плюща - цілком компромісна фігура для всіх учасників можливої демократичної коаліції.
"Для Ющенка - Яценюк перевірена, надійна і прогнозована фігура. Глава Секретаріату Президента Віктор Балога перебуває з ним у гарних робочих відносинах і навіть можна сказати, що вважає Яценюка "своїм", - заявив експерт.
Крім того, Володимир Застава заявив, що і Партія регіонів навряд чи буде проти такого кандидата.
"Цей рік показав, що Яценюк знайшов спільну мову в Кабміні Януковича і досить ефективно організував роботу після неугодного "донецьким" Бориса Тарасюка.
На наш погляд, ця кандидатура також могла б улаштувати і Юлію Тимошенко, як компроміс заради досягнення стратегічних цілей", - говорить Володимир Застава.
Коментуючи думку експертів Інституту Горшеніна, народний депутат України, один з лідерів "Народної Самооборони" Тарас Стецьків відзначив, що "якщо Народний Союз "Наша Україна" у себе на засіданні разом з Президентом прийме рішення відмовитись від кандидатури Кириленка і Кириленко з цим погодиться, ми будемо розглядати будь-яку іншу кандидатуру".
З можливістю появи нової компромісної фігури на посаді спікера Верховної Ради погоджується і депутат БЮТ Андрій Шевченко: "Ми погодимось на будь-якого представника Нашої України". І додає, що цей процес повинен відповідати двом вимогам: "перше, що сформована коаліція, тобто є 226 підписів під коаліційною угодою, друга умова, що цей висуванець Нашої України, це висуванець всієї фракції Нашої України".
Депутат, один з лідерів Блоку Литвина Олег Зарубінський також додав, що сьогодні мова також іде і про кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра. "Посада спікера в українських умовах є стартовим майданчиком для Президентського балотування... Сьогодні питання стоїть у Президентських виборах, і в президентській кампанії, яка вже розпочалась", - додав Олег Зарубінський.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас