Жадібних - на нари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жадібних - на нари

Казна та Політика
738
Минулого тижня Антимонопольний комітет заявив про початок ним лобіювання нових законодавчих поправок, які посилюють відповідальність за картельну змову. Однак у подібних ініціатив занадто багато супротивників, щоб дати їм шанс бути оформленими в законі.
У різкому стрибку цін уряд звинувачує кого завгодно, тільки не себе. Під гарячу руку Кабміну періодично попадають Нацбанк, місцева влада, виробники і продавці, які не можуть стримати своїх цінових апетитів. Розібратися з найбільш розпоясавшимися повинен був Антимонопольний комітет.
На початку жовтня АМК заявив про почате розслідування проти виробників і продавців соняшникової олії за підозрою в монопольній змові. Завершити його обіцяють до кінця грудня. За запевняннями глави комітету Олексія Костусєва, тих, що провинилися, очікують штрафи. Однак самі компанії, що потрапили на гачок до антимонопольщиків, очевидно, не дуже злякалися такої перспективи: за даними Держкомстату, у жовтні збільшення цін на рослинну олію виявилося ще більш стрімким.
У підсумку вартість цього продукту за десять місяців збільшилася на 173,1%. Проте в комітеті не сумують і обіцяють узятися за продавців паливно-мастильних матеріалів. За даними Держкомстату, збільшення цін на ПММ за дев'ять місяців цього року склав 16,7%, а за десять - уже 20,2%. Правда, про орієнтовні терміни закінчення розслідування в цьому випадку не оголосили.
Мабуть, розуміючи, що розслідування можуть не дати ніяких результатів, АМК зважився на попереджувальний маневр - ініціювання введення кримінальної відповідальності за картельну змову. За словами Олексія Костусєва, свої пропозиції на цей рахунок відомство вже направило Віктору Ющенку і Віктору Януковичу.
"Несправедливо, коли за картельну змову карається підприємство і, відповідно, опосередковано його співробітники, а для осіб, що безпосередньо здійснили таку змову, законодавство встановлює лише штраф у розмірі 225 гривень. Крім того, введення картельної змови в розряд кримінальних правопорушень дозволить активно застосовувати при розслідуванні оперативні кошти Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та інших правоохоронних органів, що істотно підвищить ефективність цих розслідувань", - пояснив Костусєв.
В АМКУ переконані, що банальним установленням захмарних штрафів до викритих в картельній змові керівників компаній справі не допоможеш, оскільки вони в остаточному підсумку перекладуть непередбачені витрати на плечі споживачів. А тому вважають за необхідне вирішувати питання кардинально: саджати винних.
Поки Антимонопольний комітет не визначився, який тюремний термін може протверезити торгашів, що зарвалися. Однак самому Олексію Олексійовичу подобаються норми законодавства США, що за такий злочин передбачає позбавлення волі терміном до 10 років.
Втім, ідея брати під варту за зайву жадібність не нова. Два роки тому депутат Верховної Ради IV скликання "нашоукраїнець" Валерій Келестін запропонував парламенту ввести кримінальну відповідальність за змову з метою обмеження конкуренції на ринку. Змова між конкурентами про встановлення цін на товари або інші умови їхнього продажу або придбання, а також домовленості щодо розподілу ринку пропонувалося карати тюремним ув'язненням на термін від семи до дванадцяти років. Однак документ тоді навіть не винесли на слухання в сесійний зал.
А про саму ідею згадали лише тоді, коли влада спробувала всі доступні їй заходи, щоб погасити інфляцію, що розбушувалася.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас