Депутати дали підписку про угоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати дали підписку про угоду

Казна та Політика
431
Учора ввечері під угодою про створення коаліції поставили підписи семеро депутатів фракції "Наша Україна-Народна самооборона", які відмовлялися від цього раніше. Всі вони відмовилися від своїх вимог після короткої розмови із президентом Віктором Ющенком. Тим часом підписання коаліційної угоди ще не означає, що депутати підтримають кандидатуру В'ячеслава Кириленка при голосуванні на посаду спікера. Очікується, що рішення по даному питанню буде прийнято сьогодні вранці.
Першою інтригу навколо засідання народних депутатів партії "Наша Україна", що було призначено на 16 годину у центральному офісі партії, створила Ксенія Ляпіна. За дві години до його початку вона заявила: "Якщо наша фракція із фракцією БЮТ не зможе створити коаліцію, то до цього потрібно буде підключити блок Литвина. Якщо це прийдеться зробити ціною спікерства Литвина, то, може, нам потрібно заплатити цю ціну".
Втім, ще до засідання стало зрозуміло, що кожне із прийнятих на ньому рішень не буде остаточним. "Сьогодні (28 листопада) запланована зустріч лідера "Нашої України" В'ячеслава Кириленка із президентом. Можливо, ця зустріч зніме необхідність зустрічі президента з депутатами, які ще не підписали угоду", - заявив Микола Оніщук, один з тих, хто відмовлявся підписувати коаліційну угоду.
Журналісти не могли чути, про що йшла мова під час засідання, однак могли бачити все, що відбувалося в конференц-залі, через скляні двері. Зайнявши місце на чолі столу, пан Кириленко 15 хвилин інформував присутніх, як вдалося з'ясувати, про підсумки своєї зустрічі із президентом. Першу годину наради депутати не проявляли особливих емоцій і терпляче чекали, коли до них дійде черга. Пожвавлення наступило до кінця другої години. Першим зі свого місця здійнявся Олексій Кучеренко. За ним - Святослав Вакарчук і Олександр Третьяков. Активно жестикулюючи, ця трійця щось гаряче доводила однопартійцям.
На порядку денному засідання депутатської групи стояло три питання: підготовка проекту положення про фракцію, про формування коаліції і про стратегію дій фракції на сьогоднішнім засіданні Верховної ради. "По останньому питанню ми вирішили визначитися за годину до початку засідання", - пізніше сказала Ольга Герасим’юк.
"Я б просив не штурмувати моїх колег, оскільки коментувати підсумки засідання доручено тільки мені", - по закінченні засідання заявив журналістам Роман Зварич. При цьому він відразу попередив, що в його словах не буде нічого сенсаційного: "Не ображайтеся, але я не буду розкривати наші карти".
Примітно, що на нараді були відсутні парламентарії, що не підписали угоду про створення коаліції. Нагадаємо, що вчора вранці під цим документом не було підписів Івана Плюща, Ігоря Кріля, Василя Петьовки, Миколи Оніщука, Юрія Єханурова, Віктора Тополова і Станіслава Довгого. Причому з їхніх учорашніх заяв випливало, що вони не готові йти на поступки. Більше того, пан Кріль висунув нову умову, при виконанні якої він підпише коаліційну угоду: він зажадав, щоб В'ячеслав Кириленко відмовився від претензій на посаду спікера.
Ближче до вечора ситуація змінилася. За деякими відомостями, після закінчення робочого дня відбулася ще одна зустріч Віктора Ющенка і В'ячеслава Кириленка. По завершенні переговорів тет-а-тет, президент попросив пана Кириленка залишитися і розпорядився викликати в секретаріат президента (СП) всіх депутатів, що не підписали коаліційну угоду. На цю зустріч прибули шестеро з перерахованих вище депутатів, за винятком Івана Плюща, що, як видно, не встигав приїхати в СП до призначеного часу.
Як розповів на умовах анонімності один з учасників вечірніх переговорів, бесіда Віктора Ющенка з депутатами проходила в присутності В'ячеслава Кириленка і виявилася нетривалою. У залі був присутній також глава СП Віктор Балога. За підсумками бесіди всі шестеро депутатів зобов'язалися підписати коаліційну угоду, а оскільки пан Кириленко завбачливо приніс у СП оригінал даного документу, вони в присутності глави держави поставили свої підписи. З Іваном Плющем президент поговорив телефоном. Пан Плющ також погодився підписати угоду і пізно ввечері поставив свій підпис.
Учасники зустрічі, з якими розмовляли учора ввечері, відмовлялися коментувати свою позицію по кандидатурі спікера, обіцяючи розповісти про все сьогодні вранці на прес-конференції. Втім, той факт, що вчора ввечері вони солідарно відмовилися від внесення виправлень у коаліційну угоду, дає підстави думати, що вимоги, висунуті згаданими депутатами, були лише приводом, а не причиною для затягування процедури підписання.
Чим поганий В'ячеслав Кириленко?
Леонід Кравчук, перший президент України:
Я не бачу нічого поганого в Кириленку. В'ячеслав Кириленко - людина нової формації, нової культури, нових відносин між людьми. Але поза залежністю від того, хто гарний, а хто поганий, повинні виконуватися досягнуті раніше домовленості. На посаду голови Верховної ради фракція рекомендує Кириленка, і ще до виборів президент говорив, що буде демократична коаліція, так що ці домовленості повинні дотримуватися.
Анатолій Зленко, екс-міністр іноземних справ:
Я тільки що приїхав з закордону, мене не було два місяці. До того ж я Кириленка не знаю. Слово честі, не знаю. Навіть поняття не маю, хто він, що він і звідки.
Борис Безпалий, депутат Верховної ради III-V скликань:
Поганий не Кириленко, погане ваше питання, що відразу настроює на скандальний лад. Я б питання про спікерство Кириленка не задавав, тому що спікером він не буде. Тут не повинне бути питань, тому що вже є відповідь- його кандидатура не набере 226 голосів.
Сергій Цеков, перший заступник голови Верховної ради Автономної республіки Крим:
У нього немає солідності, він не справляє враження людини з великим життєвим досвідом. Він підкреслює свою націоналістичну спрямованість. Це не та людина, що здатна бути толерантною і може об'єднати Україну.
Михайло Ройко, президент інвестиційного фонду "Амадеус-Індекс ПФТС":
Я не вважаю, що Кириленко поганий. Він фанат Блоку Юлії Тимошенко. А все інше - питання філософські.
Олександра Кужель, заступник міністра регіонального розвитку та будівництва:
Бути спікером парламенту - це навіть більше, ніж бути дипломатом. І для ефективного виконання цієї роботи необхідний дуже великий адміністративний досвід. У Кириленка, на жаль, немає такого досвіду.
Ігор Суркіс, президент футбольного клубу "Динамо" (Київ):
А чим він поганий? Нормальний хлопець, перспективний, молодий. Я вважаю, що молоді треба скрізь давати дорогу. Є, звичайно, люди досвідченіші, той же Володимир Михайлович Литвин, що вже обіймав цю посаду. А цей чим поганий? Він же не працював тут. Може, буде ще кращим.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас