Вступ України до СОТ обклали митом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступ України до СОТ обклали митом

Казна та Політика
1273
Напередодні схвалення робочою групою звіту про готовність України до вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ), Євросоюз зажадав від України скасування низки експортних мит.
Про неможливість виконання цих вимог учора заявив в. о. першого віце-прем'єра Микола Азаров. У Кабміні не повідомляють, які мита необхідно скасувати, але відзначають, що вони пов'язані з аграрним і металургійним ринками. За словами експертів, вимоги ЄС ставлять Україну перед вибором: відкласти вступ до СОТ чи зменшити підтримку галузей.
Учора агентство Associated Press повідомило, що для вступу до СОТ Україні необхідно виконати вимогу Брюсселя щодо перегляду регулювання експортного мита. "Ми перебуваємо в постійному контакті з Україною, щоб погодити двосторонні питання щодо експортного мита, які ще залишаються, - повідомив агентству спікер комісара ЄС із питань торгівлі Петер Пауер. - Це дуже важливе питання для нас, і воно повинно бути вирішене до того, як процес вступу буде завершений". Уперше про подібну вимогу ЄС минулого тижня повідомив перший заступник глави секретаріату президента України Олександр Шлапак, уточнивши, що це питання Кабмін доручив врегулювати в. о. першого віце-прем'єра Миколі Азарову.
Азаров учора підтвердив наявність розбіжностей з Євросоюзом. "ЄС порушує питання про скасування експортних мит як таких. Ми - як компромісний варіант - запропонували скасувати експортні мита в той момент, коли між нами і ЄС буде укладено договір і набуде чинності зона вільної торгівлі", - розповів він. При цьому в. о. першого віце-прем'єра підкреслив, що норми СОТ не вимагають від своїх членів скасовувати експортні мита. "Наша позиція досить підготовлена в правовому плані, і в нас немає підстав думати, що нам доведеться ще до вступу до СОТ погоджуватися на подібні кроки, - додав Азаров. - Ми сподіваємося, що обмін листами відбудеться, і таку, на мій погляд, штучну перешкоду на шляху вступу до СОТ буде подолано". Цю інформацію підтвердив і глава представництва України при ЄС Сергій Крючков: "Між Україною і ЄС тривають консультації щодо деяких формулювань підсумкового звіту СОТ".
Тим часом наприкінці минулого тижня в. о. міністра економіки Анатолій Кінах повідомив, що вимоги ЄС стосуються лише гарантування Україною незмінності тарифної політики. "Україна має перехідні періоди деяких змін уже після вступу до СОТ. Наприклад, виділені перехідні періоди по змінах тарифів на такі чутливі для нас позиції, як насіння соняшника, металобрухт, сировина, - розповів він. - Європейці хочуть бути впевнені, що після вступу до СОТ Україна не буде робити різких рухів і змін у політиці експортних тарифів". Втім, компетентне джерело, близьке до переговорного процесу, повідомило, що ЄС вимагає від України зняття деяких експортних мит. "Незважаючи на те, що двосторонній протокол уже підписаний (в 2004 році), Євросоюз додатково висунув низку істотних вимог, - сказав співрозмовник. - Але я сподіваюся, що найближчим часом українська делегація переконає представників ЄС у необґрунтованості таких вимог".
Уже завтра в Женеві повинне початися засідання робочої групи, під час якого буде розглянутий і, можливо, схвалений звіт України щодо вступу до СОТ (останній раз сповіщали про це 15 листопада). Тому сьогодні - єдиний день, коли Україна може погодити всі спірні питання із представниками ЄС. За даними, учора Кабмін не розглядав документи, що стосуються експортних мит.
Якщо Україна хоче вступити до СОТ ще в 2007 році, їй прийдеться погодитися на вимоги ЄС, упевнені аналітики. "Євросоюз і раніше - після підписання протоколу - заявляв про свої претензії, тим більше, що Україна сильно скомпрометувала себе, увівши обмеження на експорт зернових і насіння соняшника", - говорить експерт центру "CASE-Україна" Світлана Таран. "Якщо об'єктом розбіжності є експорт зернових, то уряду буде складно погодитися з вимогами ЄС - він позбудеться можливості впливати на ціноутворення", - відзначає аналітик ІК Galt & Taggart Євгенія Ахтирко. "Крім економічної доцільності є також політична, - вважає Таран. - Тому ЄС обмежиться гарантіями уряду і не буде перешкоджати вступу України до СОТ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас