Газова камера для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газова камера для України

Енергетика
501
"Газпром" погодився на вимогу Туркменії підвищити закупівельну ціну туркменського газу, завдавши тим самим нищівного удару по економіці України.
Делегація "Газпрому" на чолі з головою правління монополії Олексієм Міллером провела екстрені переговори із президентом Туркменії Гурбангули Бердимухаммедовим і заступником голови кабінету міністрів республіки Тачберди Тагієвим. Підсумком стало підписання вкрай важливого доповнення до контракту про постачання туркменського газу. "Газпром" погодився на вимоги Туркменістану, і в першому півріччі 2008 року газ із цієї країни буде коштувати для Росії $130 за 1 тис. куб. м, а в другому півріччі - уже $150.
Більше того, з 1 січня 2009 р. ціна туркменського газу буде формуватися, виходячи з ринкових принципів, що, найімовірніше, означає її подальше підвищення. Олексій Міллер із цього приводу заявив, що формула, установлена в 2009 р., буде визначати ціну постачання за контрактом аж до 2028 р.
Прикаспійський газопровід
Прикаспійський газопровід планується прокласти по східному березі Каспію з Туркменістану через Казахстан у Росію. За попередніми розрахунках, 360 км труби пройдуть територією Туркменістану. Зараз газ із Туркменістану надходить за ціною $100 за 1 тис. куб. м, і ця ціна повинна була зберегтися до 2009 року. Однак, як уже писала "Газета.Ru", порушуючи укладені в 2006 році домовленості, туркменська сторона заявила про свій намір підняти ціну на 30%. За словами експертів, таким чином Туркменістан дав зрозуміти, що готовий брати участь у російському проекті Прикаспійського газопроводу, однак лише на певних умовах. Очевидно, Прикаспійський газопровід настільки важливий для "Газпрому", що російська монополія пішла назустріч. Однак нові домовленості "Газпрому" і Туркменії завдадуть серйозного удару по Україні, адже саме дешевизна туркменського газу дозволяла встановити для України низькі газові ціни.
"РосУкрЕнерго"
Російський газ поставляється "Газпромекспортом" компанії "РосУкрЕнерго", у якій 50% належить "Газпрому", а 50% - контролюється українськими бізнес-структурами, Справа в тому, що "Газпром" при постачанні в Україну змішує російський газ із туркменським, і за рахунок цього загальна ціна палива знижується. За підрахунками українських експертів, збільшення ціни на газ із Туркменії на 30% приведе до збільшення ціни для України більш ніж на 50%. Зараз українська сторона платить за 1 тис. куб. м $130, а от з наступного року платити прийдеться, щонайменше, $200. Російські експерти із цими оцінками згодні, уточнюючи, що $200 за 2 тис. куб. м далеко не межа. "Усе буде залежати від того, на скільки виросте ціна на власне російський газ, тому що він відіграє основну роль у формуванні ціни на газову суміш для України, - пояснює експерт Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов. - А "Газпром" говорив про те, що має намір ціну піднімати".
Поки ціна для України не визначена, однак раніше українська сторона неодноразово заявляла, що ціновий діапазон буде в рамках $150-160 за 1 тис. куб. м, і така ціна Україну влаштує.
Очікувати реакції України, на думку фахівців, варто в четвер, коли відбудеться засідання української Верховної ради. "Якщо Юлії Тимошенко вдасться набрати необхідну кількість голосів для створення коаліції, то вона одержить можливість формувати Кабінет міністрів, - розповідає Дмитро Абзалов. - У цьому випадку на чолі українського міністерства палива стане людина Тимошенко, і реакція України на те, що "Газпром" пішов на умови Туркменістану, буде вкрай різкою. У першу чергу, Тимошенко усуне посередника ("РосУкрЕнерго") і буде домагатися перегляду раніше укладених угод".
Однак є, за словами Абзалова, і інший варіант розвитку подій. "Якщо Партії регіонів удасться консолідувати кількість голосів, необхідну для того, щоб не допустити створення "помаранчевої коаліції", обстановка в українській політиці може ще більш загостритися, - говорить політолог. - Тимошенко вже заявляла про те, що фактично зараз іде скупка голосів, і у випадку провалу своєї ініціативи обіцяла опублікувати якийсь компромат". За словами Абзалова, у такому випадку створення коаліції в українському парламенті може бути перенесене на два тижні, але по закінченні цього терміну реагувати на сьогоднішні дії "Газпрому" буде вже пізно.
Підвищення ціни на газ із Туркменії може повністю паралізувати важку промисловість України. "Найважчий удар стане для української металургії і суднобудування, - вважає Абзалов. - А от громадяни постраждають несильно, тому що з метою нівелювати підвищення ціни на газ, основна вага цього підвищення буде перекладена на приватні корпорації". При цьому політолог відзначив, що хто саме із приватників стане "хлопчиком для биття", буде залежати знов-таки від результатів політичних угод в Україні.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас