Єврокомісія: Кіпр і Мальта готові перейти на євро з 1 січня 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія: Кіпр і Мальта готові перейти на євро з 1 січня 2008 р.

Валюта
80
Кіпр і Мальта готові ввести на території своїх країн єдину європейську валюту з 1 січня 2008 р. Про це повідомили сьогодні в Єврокомісії (ЄК).
За даними ЄК, дві середземноморські держави успішно завершили всі підготовчі процедури, що включають у себе впровадження євробанкнот і євромонет у банках. Таким чином, євро з початку наступного року замінить кіпрський фунт і мальтійську ліру.
Комісар ЄС із питань економіки і грошової політики Хоакін Альмунія відзначив, що Кіпр і Мальта, що приєдналися до ЄС в 2004 р., повинні і надалі підтримувати економічну стабільність, що є запорукою безперервного розвитку цих країн і створення робочих місць.
Дві країни одержали дозвіл своїх партнерів на продовження процедур зі вступу в єврозону в липні 2007 р.
Відзначимо, що про намір увійти в єврозону з 1 січня 2008 р. заявляла й Естонія. Однак ще в 2004 р. Таллінн відклав терміни введення європейської валюти "у зв'язку зі сформованою ситуацією з інфляцією в країні". Відповідно до вимог Євросоюзу, країни, що бажають увійти в єврозону, повинні втримувати інфляцію на рівні, що не перевищує 2,4%, а за умовами Пакту про стабільність і розвиток Євросоюзу дефіцит бюджету країни-учасниці єврозони не повинен перевищувати 3%.
Наступна на черзі після Мальти і Кіпру Словаччина, що має намір ввести євро в 2009 р.
Зараз єдина європейська валюта діє в Австрії, Бельгії, Греції, Ірландії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Люксембурзі, Німеччині, Португалії, Фінляндії, Франції, Словенії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас