А.Кінах: До кінця 2007 року інфляція складе 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А.Кінах: До кінця 2007 року інфляція складе 15%

Казна та Політика
230
Інфляція за підсумками 2007 року складе 14-14,5%, про це повідомив в.о. міністра економіки Анатолій Кінах.
За його словами, цей прогноз уряд склав виходячи з тенденцій у світовій економіці, які напряму відбилися на продовольчому ринку України, тобто на збільшенні цін та інфляції.
Він також підкреслив, що в листопаді спостерігається стабілізація цін на продовольчому ринку, але збільшення світових цін на нафтопродукти може погіршити ситуацію. "Ціна нафти на світових ринках становить 96 доларів за барель. На жаль, 75% нафти Україна споживає по імпорту", - відзначив А.Кінах.
Крім цього, міністр звернув увагу на різке збільшення соціальних виплат, не підкріплене аналогічним зростанням конкурентноздатності економіки, а також збільшення споживчого кредитування в Україні, на 1 липня поточного року загальний обсяг зовнішніх корпоративних запозичень в Україні склав $52 млрд.
До того ж, міжнародні резерви НБУ виросли майже на 10 млрд, що привело до викиду гривневої грошової маси в економіку, уточнив А.Кінах.
При цьому, він додав, що в 2008 році інфляція складе 9,8%. Прогнозоване сальдо зовнішньої торгівлі складе 7,5 млрд дол., а збільшення ВВП складе 6,8%. "В умовах різкого зростання ціни на енергоносії і нафту новий варіант прогнозів економічних показників уряду на 2008 рік розраховувався на базі ціни природного газу 160 дол./тис. куб. м.", - підкреслив А.Кінах.
Разом з тим, А.Кінах висловив сподівання, що під час переговорів "Газпрому" і Туркменістану щодо постачання у Росію природного газу його вартість залишиться на рівні 100 дол./тис. куб. м. "Ціна від 180 дол./тис. куб. м може мати негативні наслідки для української промисловості. Зокрема це стосується хімічної промисловості, де природний газ не є енергоносієм, а є сировиною".
Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує інфляцію в Україні в 2007 році на рівні 12%.
У той же час міністр фінансів України Микола Азаров заявляв раніше, що за підсумками 2007 р. інфляція в Україні не перевищить показники попередніх років, коли вона фіксувалася на рівні 10-12%. За його словами, виконати запланований на 2007 р. показник інфляції в 7,5% не вдалося через низку факторів, серед яких високі темпи зростання доходів населення, що випереджають зростання ВВП, збільшення грошової маси, зростання цін на енергоносії, зниження врожайності продовольчих сільгоспкультур, а також зменшення їхніх посівних площ на користь технічних культур.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас