Ющенко закликав до 2008 р. розробити план енергозбереження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко закликав до 2008 р. розробити план енергозбереження

Енергетика
184
Україна до початку 2008 року повинна мати план дій у сфері енергозбереження на наступний рік, заявив президент Віктор Ющенко під час Всеукраїнської наради із проблем енергозбереження на підприємствах гірничо-металургійного комплексу і машинобудування в Алчевську (Луганська обл.) у вівторок, повідомила прес-служба глави держави.
Відкриваючи засідання, В.Ющенко закликав присутніх взяти участь у формуванні плану дій у сфері енергозбереження на 2008 рік. "З першого січня наступного року ми повинні мати нову сучасну політику в темі ефективного використання енергетичних ресурсів", - підкреслив він.
Президент назвав перебіг виконання завдань комплексної держпрограми енергозбереження незадовільним, відзначивши, що фактично мова йде про її провал. "Жоден показник цієї програми сьогодні не виконаний", - заявив В.Ющенко.
Він підкреслив, що низьку ефективність у цьому випадку продемонстрували і уряд, і місцева влада, і органи самоврядування. Дії влади в черговий раз виявили непослідовність і хаотичність, сказав президент, назвавши політику уряду в сфері енергозбереження "бездарною".
В.Ющенко відзначив, що Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів, Міністерство промислової політики дотепер не впровадили систему вимог, що "забезпечувала б жорстке дотримання нормативів енергозбереження". На його думку, у випадку невиконання таких нормативів повинні працювати механізми стимулювання енергозберігаючих технологій, які дотепер не розроблені і не введені.
Існуючі державні програми з організації політики енергозбереження та енергоефективності мають потребу в комплексних і системних змінах, підкреслив президент. Він, зокрема, відзначив необхідність перегляду чинного законодавчого врегулювання цього питання. Мова йде про порядок розробки і реалізації державних, місцевих, галузевих програм енергозбереження, розробку способів надання державної підтримки для реалізації програм і проектів у сфері енергоефективності, контролю за ефективністю і результативністю їхнього застосування.
В.Ющенко переконаний, що прозорі і надійні механізми стимулювання впровадження сучасних енергозберігаючих технологій повинні бути розроблені на основі ринкових методів. "З першого січня 2008 року вступає в дію низка нових положень, додатків до закону по енергозбереженню, але прикро, що уряд донині не розробив жодного інструмента для його впровадження", - сказав він.
Президент відзначив, що має намір запропонувати новому Кабінету міністрів розглянути питання енергоефективності та енергозбереження на своєму першому засіданні. Він також підкреслив необхідність скоординованих дій у цій темі центральної влади, представників комунального господарства, виконавчої влади на місцях.
Глава держави нагадав, що рівень енергоефективності економіки України в 2-4 рази нижчий, ніж у розвинених країнах. Така ситуація, відзначив він, створює критичні загрози енергетичній безпеці, істотно зменшує рівень добробуту наших громадян і приводить до низької конкурентноздатності продукції українських підприємств на зовнішніх ринках.
Приклади відповідального підходу до теми енергозбереження, на думку президента, сьогодні демонструють, зокрема, корпорація "Індустріальний союз Донбасу" і меткомбінат "ArcelorMittal Кривий Ріг", які знаходять можливості і ресурси для інвестицій у технічну та технологічну модернізацію своїх підприємств, підвищення енергоефективності та екологічної безпеки виробництва. "Там розуміють, що боротьба за енергозбереження - це боротьба за підприємство", - сказав В.Ющенко.
Говорячи про проблеми енергозбереження у вугільній галузі, президент приділив особливу увагу аварії на шахті ім. Засядька в Донецьку. "На мільярди збільшуємо фінансування галузі, і мільярди ніякого ефекту ні з погляду збереження людського життя, ні з погляду приросту виробництва не приносять. Сьогодні ми повинні дати державну відповідь на те, чому так відбувається, чому здавалося б, виробництво, що повинне принести відповідь щодо нової політики безпеки у вугільній галузі, сьогодні приносить такі неприємності мільйонам українців у всій країні", - сказав В.Ющенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас