Претенденти на світове панування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Претенденти на світове панування

897
Головною політичною світовою силою через 13 років стане Китай або США. Такі результати соціологічного опитування, що проводилося серед громадян 6 країн.
Опитування, проведене французьким інститутом соціології Harris Interactive у США і п'ятьох європейських країнах, показало, що більшість опитаних переконані: в 2020 році домінуючою силою у світі буде Китай або США, повідомляє ресурс CyberSecurity.
Оцінки майбутнього відрізняються від країни до країни. Так, у США 40% опитані ставлять на Америку, 24% - на Китай, 4% - на об'єднану Європу, по 2% - на Індію і Японію. 1% американців вважають, що в 2020 році законодавцем мод у світі буде Росія.
У Великобританії 32% ставлять на США, 28% - на Китай і лише 4% - на об'єднану Європу.
У Німеччині 30% виступають за світове панування США, 25% - за Китай, 14% - за Європу, пише Washington Profile.
Більшість жителів Франції, Італії та Іспанії дотримуються думки, що через 13 років світом буде правити Китай. Так вважають 47% французів, 38% італійців і 45% іспанців.
Найбільше оптимістів із приводу майбутнього Росії проживає у Великобританії і Німеччині. По 3% опитаних цих європейських країн упевнені, що до 2020 року столицею світу стане Москва.
Ті, хто сумніваються в майбутній силі Росії живуть в основному в Італії, Франції та Іспанії.
При цьому більшість опитаних жителів Франції, Німеччини, Італії та Іспанії вважають Росію більше партнером, ніж конкурентом. У США і Великобританії ситуація протилежна: тут більша частина респондентів бачить у Росії насамперед конкурента. У той же час Китай переважна більшість респондентів всіх країн вважає реальним конкурентом.
Результати цього дослідження підтверджують висновки, які компанія Harris Interactive озвучила в серпні цього року. За результатами того дослідження виходило, що пересічні громадяни США бачать у Росії джерело небезпеки. РФ американці поставили в один ряд з Пакистаном, Китаєм і Колумбією, у той час як головним своїм другом жителі США назвали Великобританію (70% опитаних).
У рамках щорічного дослідження фахівці Harris Interactive опитували повнолітніх американців із приводу того, як вони ставляться до однієї з 25 країн списку.
Тим часом, результати цього, останнього, дослідження чомусь прямо суперечать тому, що Harris Interactive стверджував буквально місяць назад.
Тоді за підсумками опитування, що проходило у середині жовтня, Росія, США і Китай склали трійку найбільш впливових і потужних держав сучасного світу.
Найбільш впливовою і могутньою державою на глобусі респонденти визнали США. Причому впевнених у цьому французів та італійців було навіть більше, ніж американців, - 98 і 97% проти 96% відповідно.
На другу позицію в списку "найкращих" потрапив Китай. Статус супердержави за майбутньою Піднебесною визнали 93% французів, 90% американців, по 87% німців і британців, 88% італійців і 86% іспанців.
Що стосується Російської Федерації, у загальному заліку вона одержала бронзу. Причому найбільша кількість людей, упевнених у могутності Росії, за минулим опитуванням, проживає в Німеччині - супердержавою РФ назвали 88% німців.
В Італії таких респондентів трохи менше - 87%. Також визнають Росію впливовою країною 85% французів, 83% американців, 82% британців і 78% іспанців.
Як розповіла газеті ВЗГЛЯД директор наукових програм комітету "Росія в об'єднаній Європі" доктор політичних наук Надія Арбатова, відносно європейців до Росії головну роль відіграють два фактори: неприйняття суверенної демократії, що, на їхню думку, повинно перешкоджати економічному і політичному зростанню, і те, що економіка РФ залежить від експорту сировини.
"Але настільки різкі зміни в думках - скоріше не економічного, а політичного характеру", - робить висновок експерт.
"Коли відбуваються різкі зміни, завжди виникає сумнів, чи не носить дослідження упереджений характер, - розповів в інтерв'ю газеті ВЗГЛЯД старший науковий співробітник Центру міжнародної безпеки Інституту світової економіки та міжнародних відносин РАН Володимир Євсєєв. - Останнім часом у Росії із Заходом були складні відносини, і є підозра, що на такі дослідження могло надійти якесь замовлення".
"Якщо бути об'єктивним, не думаю, що Росія ввійде в трійку центру сили, - вважає Євсєєв. - До 2020 року на друге місце у світі за всіма показниками повинен вийти Китай. Також досить швидко росте Індія. Мова може йти і про Бразилію, і ПАР, і деякі інші країни. ЄС теж може стати самостійним центром сили. Економічний потенціал Європи досить великий. Вона теж може виявитися на третьому місці за цим показником, але не за політичною вагою.
Я б і Японію не став списувати з рахунків. Економічно вона залишається однією з наймогутніших держав, а політичні амбіції будуть тільки рости. Паралельно йде посилення декількох держав, і треба дивитися, як будуть розвиватися події. Не очевидно, що Росія буде всіх їх випереджати".
"Росія не буде в числі перших, але стане одним із центрів, з яким у світі будуть рахуватися. У трійку я б дійсно її не включав, це занадто завищені і важкі для реалізації обіцянки. Але й останньою, звичайно, вона теж не стане. При певному розвитку ситуації вона цілком може ввійти в п'ятірку. Багато чого буде залежати від того, як буде розвиватися економіка країни", - вважає Євсєєв.
"Позиція першості залишиться за США, - упевнений експерт, - але якщо зараз вони придушують інші країни, то до 2020 року принципове ставлення зміниться. Вони будуть найдужчими з інших, але будуть змушені прислухатися до інших країн".
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас