Наближається криза долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наближається криза долара

Валюта
6651
Ризик доларової кризи став вищим, ніж за все останнє десятиліття, вважають фахівці Merrill Lynch. З початку 2007 року долар уже втратив 12,5% відносно євро. Основні загрози подальшого знецінювання долара виходять від азіатських центробанків, які хочуть перевести свої золотовалютні резерви з доларів в інші валюти, а також від експортерів нафти, які хочуть відмовитися від використання долара в торгівлі нафтою.
Аналітики одного з найбільших інвестиційних банків США Merrill Lynch заявили, що ризик доларової кризи в цей час вищий, ніж за все останнє десятиліття, передає Reuters.
Різке зниження курсу американської валюти, що вже стало причиною зниження цін на акції, облігації та інші активи США, може продовжитися і далі.
Серед можливих факторів знецінення долара аналітики Merrill Lynch називають дії іноземних, і насамперед азіатських, центральних банків, які сповільнюють нагромадження доларів або конвертують існуючі доларові резерви в інші валюти.
Велику загрозу стабільності долара становлять заяви представників Центрального банку Китаю, що планує найближчим часом провести реструктуризацію своїх золотовалютних резервів.
Китайська фінансова влада попередила про свою готовність перевести частину національних валютних активів з долара в євро та інші більш стабільні валюти.
Високі ціни на нафту і слабкий долар збільшили інфляційний тиск у таких країнах, як Об'єднані Арабські Емірати, які повідомили, що також переглянуть валютну політику.
Крім того, аналітики Merrill Lynch вказують, що спроби експортерів нафти із Близького Сходу переоцінити свої валюти, прив'язані до долара, також можуть натиснути на американську валюту, так само як і проблеми фінансової системи США, пов'язані з іпотекою і кредитами.
Під час саміту ОПЕК в Ер-Ріяді президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад закликав своїх партнерів по нафтовому картелю припинити використовувати долар як розрахункову валюту при торгівлі нафтою.
У підсумкову резолюцію ОПЕК ця заява не ввійшла, однак змусила багатьох учасників саміту задуматися над раціональністю цієї пропозиції.
Незважаючи на існування різних економічних визначень, фахівці Merrill Lynch охарактеризували доларову кризу як "інтенсивне, зазвичай короткострокове ослаблення курсу долара, що викликає зниження або супроводжується зниженням інших активів США".
Використовуючи ці критерії, аналітики визначили, що доларові кризи траплялися в 1977-1978, потім в 1987-1988, 1990 і в 1994-1995 роках.
З початку 2007 року долар втратив уже більше 10% відносно кошика валют. Євро цього року виріс до долара на 12,5%, впритул наблизившись до позначки 1,5 долара за євро.
Ослаблення долара стало причиною побоювань із боку американської влади, яка стверджує, що сильний долар в інтересах США. Джордж Буш 13 листопада підтвердив проведення політики сильного долара, заявивши, що сильна економіка США зможе відновити втрачені позиції національної валюти.
Деякі економісти вважають, що слабкий долар необхідний зараз американській економіці, оскільки така ситуація робить товари США більш конкурентноздатними на світовому ринку і дозволяє збільшувати надходження від експорту.
Аналітики Merrill Lynch повідомили, що подібна думка інвесторів також може стати одним з факторів подальшого різкого зниження курсу долара.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас