Гірше за нас тільки білорусам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гірше за нас тільки білорусам

Казна та Політика
675
Українським платникам податків живеться туго - країна посідає передостаннє 177-е місце за простотою системи оподатковування. Нижче нас у рейтингу Paying Taxes, підготовленому Світовим банком і аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers, тільки Білорусія.
При підготовці доповіді автори рейтингу вивчили фінансові звіти фірм середніх розмірів і звели отримані дані до трьох індикаторів - числа податкових платежів, часу, необхідного на сплату податків, і вартості податків. За всіма трьома показникама Україна одержала "незадовільно" - у жодній з категорій ми не здійнялися вище 145-го місця. Підприємцям в Україні доводиться платити 99 податків і витрачати на це більше 2 тисяч годин - при цьому в держскарбницю йде 57% доходу громадян.
Росіяни витрачають на те, щоб "спати спокійно", порівняно небагато - 448 годин і 51,4% доходу. Зате на сплату податків у Бразилії буде потрібно 2600 годин при порівняно високій податковій ставці - 69%. На Мальдівах підприємці віддають трохи більше 9% доходу і платять усього один податок. Рекордсменом за абсурдністю оподатковування є Гамбія - тут податки можуть досягти 286,7%.
Урятують реформи
На думку аудиторів компанії PriceWaterhouseCoopers, займатися чесним бізнесом в Україні - украй обтяжливо. Урятувати український бізнес можуть тільки реформи, вважають автори доповіді. Вони підкреслюють, що спрощення процедури оподатковування - глобальна тенденція. Так, за останні три роки відповідні реформи провели 65 країн світу.
Тим часом вітчизняні експерти сприймають ідею лібералізації податкової системи з певним скепсисом. "Наша система відповідає низькій культурі платників податків, і кроки убік спрощення тільки спровокують зловживання і корупцію в цій сфері", - говорить працівник однієї з аудиторських фірм, що офіційно не має права давати коментарі пресі. Керуючий партнер юридичної компанії DLL Top Consulting Ярослав Ломакін вважає, що "поки в Україні не буде потужного середнього класу, проведення реформ не має сенсу".
Багатостраждальний кодекс
Фахівці з нетерпінням очікують прийняття Податкового кодексу, обговорення проекту якого триває кілька років. У цьому документі зібрана вся законодавча база, що поєднує в собі більше 50 видів податків і близько 100 документів, що регламентують діяльність підприємств.
Уряд Віктора Януковича представив своє бачення кодексу в жовтні. Експерти відзначають, що "жовтневий" варіант Податкового кодексу порівняно консервативний. Його сильні сторони - зниження ПДВ із 20 до 17% і зниження податку на прибутки юридичних осіб - з 25 до 20%. Разом з тим кількість податкових платежів знижена досить незначно, у документі також не передбачений принцип "єдиного вікна" і зниження податкового пресу на фонд оплати праці. За словами наукового співробітника Інституту економічних і політичних консультацій Катерини Пількевич, поряд з певним зменшенням податкового тягаря буде істотно посилена відповідальність платників податків і збільшений фіскальний тиск - зокрема, кількість перевірок і контроль із боку влади.
У той же час під керівництвом Миколи Катеринчука, депутата Верховної Ради V скликання, був розроблений ще один проект Податкового кодексу. Він був внесений на розгляд парламенту ще на початку 2007 року. За словами Катеринчука, автори проекту твердо мають намір послабити адміністративний тиск на платників податків - зокрема, проводити позапланові перевірки тільки за рішенням суду. Крім того, знижені ставки податків - ПДВ і податку на прибуток. "Якщо законопроект буде прийнятий до кінця другої сесії Верховної Ради VI скликання, документ може набутити чинності вже на початку 2009 року", - відзначає Микола Катеринчук.
Ярослав Ломакін відзначає, що навіть якщо законопроект буде прийнятий парламентом у наступному році, на його "обкатування" піде не менше двох-трьох років. Так, при введенні в чинність закону про ПДВ тільки за перші півроку в документ було внесено більше 200 виправлень.
Саакова Інна
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас