На торговців наїдуть тракторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На торговців наїдуть тракторами

Фондовий ринок
245
ПФТС почала розслідування за підозрою в біржових махінаціях проти декількох торговців, які занизили ринкову ціну акцій Харківського тракторного заводу (ХТЗ) перед продажем їх Фондом держмайна.
Джерело "ЭИ", близьке до правління біржі, повідомило, що причиною розгляду стали торги на ПФТС від 19 листопада, коли були продані близько 4,759 млн. акцій ХТЗ за середньою ціною 1,89 грн. за штуку (15 листопада угоди проходили за ціною 16 грн. за акцію). Це і стало основою для встановлення ціни на аукціоні із продажу держпакета акцій на УМВБ. Відповідно до правил ПФТС, торги з паперами емітента припиняються, якщо ціна на них виросла або впала більш ніж на 15%. "ПФТС проводить перевірку договорів по операціях купівлі-продажу акцій ХТЗ. Це стандартна процедура, що застосовується у випадку різкого падіння або збільшення цін на цінні папери будь-якого емітента", - заявив Максим Саваневський, керівник відділу PR і комунікацій ПФТС.
Директор торговельного департаменту ІК "Драгон Капітал" Денис Мацуєв сказав, що вважає правильним проведення подібних розслідувань. Фондовик відзначив, що прецедентів накладення стягнень на торговців з боку ПФТС не пам'ятає: "Звичайно, ПФТС проводила опитування торговців щодо об'ємних угод, і якщо вони викликали підозри, просто виключала їх зі звітів по торгах". Пан Мацуєв відзначив, що угода могла бути фіктивною: "Ми не можемо бачити, хто укладає угоди, тому що вони проходять через ринок котирувань, а не DVP. Не можна зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що дана угода відбулася". На умовах анонімності фондовики стверджують, що розслідування ПФТС нічим не закінчиться. "Можливо, акції купувалися на користь мажоритарного акціонера ХТЗ Олександра Ярославського. У цьому випадку дії ПФТС обмежаться тільки інформаційним шумом", - говорить один із брокерів. Пан Ярославський від коментарів відмовився.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас