Соцопитування: Третина українців готова платити за газ більше заради енергонезалежності від Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соцопитування: Третина українців готова платити за газ більше заради енергонезалежності від Росії

Енергетика
121
Більшість опитаних українців не готові платити за газ більш високу ціну. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного центром соціальних досліджень "Софія", що було презентовано в понеділок, 26 листопада.
Опитування проводилося з 9 до 15 листопада цього року у всіх областях України. Усього було опитано 1227 респондентів в 127 населених пунктах. Похибка вибірки не перевищує 3%.
Відповідно до результатів опитування, 32,9% респондентів сприймають Росію як дружню державу і стратегічного партнера, 35,1% сприймають її як торгово-економічного партнера. При цьому 19,2% розглядають Росію як економічного і політичного суперника, а 5,6% - як ворожу державу.
Біля чверті опитаних (27,4%) вважають, що питання поставки газу в Україну вирішується в ключі добросусідських відносин - Росія формує ціну на газ із урахуванням платоспроможності населення України і не форсує зростання цін. 27,3% респондентів вважають, що Росія, користуючись своїм монопольним становищем на ринку, вимагає від України завищеної ціни на газ. При цьому 33% респондентів вважають, що Росія вимагає за газ ринкову ціну, не звертаючи уваги на сусідство з Україною.
51% опитаних не бажають платити більш високу ціну за газ, навіть якщо частина із цих грошей буде спрямована на розробку та освоєння нових родовищ газу в Україні. При цьому 25,6% опитаних українців згодні платити більше за газ, однак їхні доходи не дозволяють цього. Усього 11,8% опитаних готові платити за газ більше на 10%, а 7,2% згодні платити на 20% більше і вище.
58,8% респондентів категорично проти того, щоб платити більше за газ навіть для забезпечення незалежності України від постачань газу з Росії. 23,2% опитаних згодні платити більше заради енергетичної незалежності, однак їхні доходи не дозволяють цього. При цьому 7,4% опитаних згодні заради цих цілей платити за газ на 10% більше, а 5,2% згодні платити більше на 20%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас