Експерт: Ціна близькосхідної нафти дорівнює 20 доларам за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціна близькосхідної нафти дорівнює 20 доларам за барель

Енергетика
278
Рівень світових цін на нафту вже впритул наблизився до 100 доларів за барель.
Однак нафта, що добувається на Близькому Сході, повинна коштувати не більше 20 доларів за барель, вважає головний економіст Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.
Збільшення цін на нафту пояснюється збільшенням світового попиту на паливо, скороченням запасів нафти, підвищенням вартості нафтовидобутку, політичною нестабільністю на Близькому Сході, падінням курсу американського долара.
Помітний вплив на нафтові ціни чинять і будь-які події, які створюють загрозу можливих перебоїв у постачаннях "чорного золота" - ринок нервово реагує на звістки про урагани в Мексиканській затоці, технічних проблемах на нафтовидобувних платформах у Північному морі або про аварії на великих нафтопереробних заводах.
Значення таких факторів, як урагани або аварії, нерідко свідомо перебільшується біржовими спекулянтами з метою одержати якнайбільші прибутки від зростаючих котирувань нафти. Однак "спекуляції тільки загострюють ситуацію, що склалася через обмеженість запасів нафти і політичні ризики", - заявив експерт в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt.
Найбільшу вигоду від збільшення нафтових цін одержують великі нафтовидобувні країни - держави Близького Сходу, Венесуела і Росія. Втім, експерт британського Economist Intelligence Unit Кону Хак відзначає, що тривале збереження занадто високих цін на нафту невигідно і самим державам - експортерам "чорного золота", оскільки такі ціни неминуче приведуть до скорочення споживання нафти у світі.
Малоймовірно, що ціни на нафту коли-небудь, повернуться до позначки 20 доларів, заявили газеті РБК daily експерти компанії "Лукойл". Причина в тому, що великих родовищ, видобуток на яких давав би порядку 0,5-1 млн барелів нафти на добу, не залишилося. При цьому витрати на добування кожного бареля виросли щонайменше в 2-3 рази за останні кілька років, а вага долара помітно знизилася.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас