Президент Венесуели "заморожує" відносини з Колумбією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Венесуели "заморожує" відносини з Колумбією

Казна та Політика
86
Президент Венесуели Уго Чавес "заморожує" відносини з Колумбією у відповідь на рішення колумбійського президента Альваро Урібе відмовитися від посередництва Уго Чавеса в переговорах з марксистським повстанським угрупованням "Революційні збройні сили Колумбії" (FARC).
"Я заявляю перед усім світом, що заморожую відносини з Колумбією, тому що я більше не довіряю жодному представникові колумбійського уряду", - заявив венесуельський лідер у своєму телевізійному зверненні, передає Associated Press.
За словами Чавеса, дії його колумбійського колеги можна порівняти з "плювком в обличчя", а Колумбія "заслуговує кращого президента". Лідер Венесуели звинуватив Урібе в "безсовісній неправді" і заявив, що колумбійська влада не оцінила його зусиль у переговорному процесі з повстанцями, а виходить, "не хочуть миру у своїй країні".
Чавес не роз'яснив, до чого може привести "заморожування" відносин з Колумбією, але дав зрозуміти, що це загрожує погіршенню торговельних зв'язків Венесуели з її другим за розміром торговельним партнером.
Декількома днями раніше колумбійська влада відмовилася від посередництва У.Чавеса в переговорах із представниками FARC із приводу звільнення заручників - трьох американців, що потрапили в руки бойовиків в 2003 р., француженки і великої кількості колумбійців - в обмін на ув'язнених членів FARC. Богота пояснила своє рішення тим, що Чавес порушив умову своєї місії, яка полягала в зобов'язанні не вести безпосередніх контактів з колумбійським військовим командуванням.
Нагадаємо, бойовики угруповання FARC ведуть збройну боротьбу з колумбійським урядом з 1964 р. За оцінками влади Колумбії, у цей час чисельність угруповання становить близько 11 тис. чоловік. Щорічно в країні в результаті нападів бойовиків на підрозділи колумбійських силових структур, а також збройних зіткнень між різними угрупованнями гинуть близько 3 тис. чоловік. У серпні ц.р. Урібе попросив У.Чавеса виступити медіатором на переговорах з FARC.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас