Поставка замість платежу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поставка замість платежу

Фондовий ринок
386
До минулої суботи всі фондові майданчики повинні були впровадити технологію для торгів цінними паперами за принципом "поставка проти платежу" (DVP). На ключових біржах заявили, що вона вже впроваджена.
Втім, учасники ринку заявляють про протилежне. Прояснити ситуацію зможе перевірка Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). Учора її представник заявив, що вона почнеться найближчим часом.
Відповідно до положення ДКЦПФР №1001 "Про розрахунково-клірингову діяльність по договорах щодо цінних паперів", що вступили в силу 24 листопада 2006 року, всі організатори торгів і депозитарії (Національний депозитарій, "Міжрегіональна фондова спілка") повинні були протягом року з моменту вступу документа в силу забезпечити проведення операцій із цінними паперами за принципом "поставка проти платежу". Вона гарантує, що угода може бути здійснена за один день. Документ зобов'язав майданчики після кожної торговельної сесії надсилати в депозитарій реєстри укладених угод, що підлягають виконанню. При цьому розрахунки із цінними паперами і грошам повинні проводитися одночасно.
За словами голови правління "Міжрегіональної фондової спілки" (МФС) Миколи Швецова, договори із МФС на надання послуг з технології DVP уклали всі біржі. На початку листопада МФС зареєстрував "Центр сертифікації ключів", необхідний для забезпечення електронного документообігу.
Про готовність торгувати в режимі DVP заявили представники ТІС "Перспектива", Придніпровської фондової біржі, Української фондової біржі. На біржі ПФТС Ъ запевнили, що технологія впроваджена як на ринку заявок, так і на ринку котирувань. "Наші нові правила ще не затверджені комісією, ми їх доопрацьовуємо, тому не будемо говорити про те, що вже з 24 листопада зможемо проводити розрахунки по угодах за принципом "поставка проти платежу", - сказала голова правління біржі "Іннекс" Олена Скляр.
На деяких біржах визнають відсутність DVP і говорять, що не мають необхідних $1-2 млн для впровадження технології. Представники інших майданчиків говорять, що часу було недостатньо. Заступник голови правління Київської міжнародної фондової біржі Євген Комісаров говорить, що в них також поки немає цієї технології, але її введення планується навесні 2008 року.
На Українській міжбанківській валютній біржі від коментарів відмовилися. Тим часом учасники ринку стверджують, що ще ніхто з організаторів не забезпечує торги за принципом DVP. "Поставки проти платежу" на фондовому ринку нема, тому що не працює ринок заявок, і зараз всі угоди проходять на ринку котирувань на ПФТС, де DVP також нема, - сказав трейдер ІК Alfa Capital Денис Долматов. - ПФТС хоче реалізувати цей принцип, але поки не впровадила". Брокер іК Concorde Capital Настасія Назаренко підтвердила Ъ, що по DVP ринок не працює. "У найкращому разі клієнт платить, а потім ти йому поставляєш папери, або, навпаки, ти йому поставляєш папери і сподіваєшся, що за два банківських дні він заплатить. Немає чітких правил проведення операцій, щораз потрібно домовлятися про умови із клієнтом", - повідомив експерт.
У тому, як справи йдуть насправді, повинна буде розібратися ДКЦПФР. Учора Сергій Відлюдько заявив, що тепер, оскільки відведений термін для впровадження системи завершився, комісія перевірить всіх організаторів торгів. "Дане завдання - підготуватися і почати перевірки не тільки DVP, але і діяльності, пов'язаної із взаємодією біржі і депозитарію. Думаю, у деяких бірж навіть цього нема, - заявив Відлюдько. - Санкції можуть бути аж до позбавлення ліцензії".
Комісія також буде перевіряти і сертифікувати програмні і технологічні продукти інфраструктурних суб'єктів ринку, тому що, за словами пана Відлюдька, ТІС "Перспектива" і ПФТС більше декларують, ніж роблять реально. Зараз в Україні існує два ТІСІ і сім фондових бірж.
Поки ж відсутність можливості користуватися системою DVP приводить до обмеження активності інвесторів. "Великим іноземним інвестиційним банкам важко працювати з локальними акціями, - говорить пані Назаренко. - Зараз набагато безпечніше торгувати депозитарними розписками українських компаній на Франкфуртській біржі через систему Euroklir, що дозволяє проводити угоди в режимі DVP".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас