Газпром: Туркменія пропонує підняти ціну на газ для РФ на 2008 р. на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Туркменія пропонує підняти ціну на газ для РФ на 2008 р. на 30%

Енергетика
148
Туркменія в рамках переговорів з Російською федерацією за умовами поставок газу пропонує підняти ціни на сировину для "Газпрому" на 2008 р. на 30%, заявив журналістам в Ашхабаді глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає Reuters.
Прес-служба ВАТ "Газпром" підтвердила, що в Ашхабаді відбулися переговори з питань російсько-туркменського співробітництва в газовій сфері. Як заявив за їх підсумках Міллер, на зустрічі було відзначено, що Росія ы Туркменістан є природними, стратегічними партнерами в галузі енергетики і будуть зміцнювати і розширювати співробітництво. За його словами, сторони обговорили довгострокові перспективи розвитку партнерських відносин і плани на найближчі роки. Переговори будуть продовжені на наступному тижні.
У той же час, на думку експертів, підвищення Туркменією ціни на газ для РФ означає підвищення ціни на газ для України з боку "Газпрому". Так, експерт відділення енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім.Разумкова Володимир Омельченко вважає, що варто очікувати наступного року, що ціна туркменського газу на російсько-українському кордоні буде в районі 160 дол. за 1 тис. куб. м. Відповідно збільшиться ціна для українських промислових підприємств, вважає експерт. Вона може підвищитися до 230-240 дол. за 1 тис.куб. м, у той час як зараз вона становить близько 197 дол. за 1 тис. куб. м.
При чому, імовірність підвищення ціни на газ для України з боку "Газпрому" становить 90%, додав Омельченко.
Напередодні повідомлялося, що делегація Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", яку очолює голова правління компанії Євген Бакулін, передчасно призупинила переговори з ВАТ "Газпром" щодо поставок природного газу в Україну на 2008-2010 р. через загрозу блокування податковими органами України роботи компанії силовим шляхом.
Переговори між Мінпаливенерго і ВАТ "Газпром" почалися 8 листопада, однак сторони не досягли конкретних домовленостей за рівнем ціни. Глава Мінпаливенерго Юрій Бойко 14 листопада повідомив, що сторони завершують процес переговорів щодо ціни на газ.
Раніше повідомлялося, що в доробленому проекті держбюджету України на 2008 р. закладена ціна імпортного газу в 160 дол. за 1 тис. куб. м.
У свою чергу, заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв повідомляв про те, що ціна на газ в 2008 р. буде фіксованою і може скласти 160 дол. за 1 тис. куб. м, якщо українська сторона погодить формулу ціни на середньостроковий період.
Нагадаємо, наприкінці жовтня 2007 р. прем'єр-міністр України Віктор Янукович доручив главі Мінпаливенерго Юрію Бойко завершити переговори за ціною на імпортний газ на 2008 р. протягом 7-10 днів. При цьому, за оцінками прем'єра, ціна на "блакитне паливо" для України в 2008 р. не повинна перевищувати 150-160 дол. за 1 тис. куб. м. Раніше Президент України Віктор Ющенко також указував, що оптимальна ціна на газ на кордоні Росії і України становить 150-160 дол. за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас