"Нафтогаз" прискорив віддачу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" прискорив віддачу

Енергетика
199
НАК "Нафтогаз України" планує вже в грудні перейти на давальницьку схему постачання газу теплокомуненерго (ТКЕ). Учора Кабмін приступив до прискореного розгляду пропозиції "Нафтогазу" про прямі продажі теплової енергії населенню у зв'язку зі збільшенням боргів ТКЕ за газ.
За даними компанії, населення оплачує 98-100% спожитої теплової енергії, а ТКЕ витрачають ці гроші не на розрахунки з НАК, а на будівництво і реконструкцію мереж. Теплокомуненерго, втім, не мають наміру відмовлятися від надання послуг населенню і погрожують оспорити пропозицію "Нафтогазу" у судах.
Самостійно продавати газ і теплоенергію споживачам, оплачуючи ТКЕ лише послуги з виробництва, дочірня компанія "Нафтогазу" - "Газ України" - запропонувала ще в жовтні. Однак тоді "Нафтогаз" не наполягав на негайному розгляді своєї пропозиції урядом.
Кабінет міністрів на цьому тижні вирішив розглянути пропозицію "Нафтогазу" про перехід на давальницькі умови роботи із ТКЕ по прискореній програмі. "Нафтогаз" повідомив про зниження рівня розрахунків з боку ТКЕ і звернувся із проханням уже до кінця грудня схвалити давальницьку схему роботи з теплокомуненерго", - пояснили в прес-службі міністра Кабінету міністрів Анатолія Толстоухова, повідомивши, що уряд має намір розглянути пропозицію "Нафтогазу" до кінця грудня.
Як повідомили в НАК, підприємства ТКЕ істотно знизили рівень плати за газ із початком опалювального сезону через збільшення обсягів споживання газу. "З початку листопада борги збільшилися на 313,06 млн грн, а рівень оплати в листопаді склав усього 47%. Влада повинна терміново втрутитися в проблему газових неплатежів і впровадити давальницьку схему постачання", - заявили вчора в прес-службі компанії.
За словами високопоставленого джерела Ъ в уряді, Мінпаливенерго, у чийому підпорядкуванні перебуває "Нафтогаз", надало Кабміну матеріали, за якими рівень розрахунків населення із ТКЕ за спожиту теплову енергію становить 98-100%. "У той же час "Нафтогазу" оплачують у середньому лише 80% ціни газу, а значні кошти ТКЕ витрачають на будівельні проекти. З початку року вони витратили на ці потреби порядку 570 млн грн", - розповів співрозмовник.
На його думку, цих даних досить для того, щоб Кабінет міністрів прийняв пропозицію "Нафтогазу" про перехід на давальницькі контракти.
У теплокомуненерго не заперечують, що витрачають частину засобів на будівництво і реконструкцію мереж. "Нам потрібно міняти труби, теплотраси і будувати нові. А тарифи на гарячу воду низькі, і на все грошей не вистачає, тому не завжди виходить розраховуватися з "Нафтогазом", - сказали в прес-службі "Полтаватеплокомуненерго". "Витрачати на реконструкцію мереж - наш обов'язок. Якщо "Нафтогаз" почне працювати на давальницьких умовах, ми втратимо таку можливість, і це може привести до зношування устаткування", - погоджуються в прес-службі "Криворізьких теплових мереж" (КТМ).
У КТМ також заявили, що якщо "Нафтогаз" перейде на давальницькі поставки газу, то вони оспорять це рішення в суді. Однак керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що теплокомуненерго будуть зобов'язані підкоритися, тому що ТКЕ - державні підприємства і перебувають у підпорядкуванні Міністерства житлово-комунального господарства. "Я впевнений, що якщо "Нафтогаз" дійсно проведе це рішення через Кабмін, у ТКЕ шансів скасувати його просто не буде", - погоджується глава комітету із ЖКГ Верховної ради V скликання Олексій Кучеренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас