Які зарплати у бухгалтерів та аудиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які зарплати у бухгалтерів та аудиторів

1614
Зарплати бухгалтерів та аудиторів в 2007 році то падали, то піднімалися. Але за підсумками року все-таки виросли. Досвідчені ж фахівці продовжували набивати собі ціну за допомогою професійних сертифікатів.
Про ринок праці найбільш затребуваних фінансових фахівців - бухгалтерів - "Деньги" уже писали. Рівно через рік ми вирішили дізнатися, як змінилася ситуація на ринку праці цих "спеців", а також що відбулося із зарплатами "їхніх бухгалтерських величностей", тобто аудиторів.
Попит росте
У нинішньому році рекрутери одноголосно відзначають різке збільшення попиту на професійних бухгалтерів та аудиторів. Протягом року кількість заявок роботодавців на бухгалтерів щомісяця зростало в середньому на 5%. За словами маркетолога компанії "Робота Інтернешнл" Віктора Закотія, якщо в січні 2007 року на порталі з працевлаштування www.rabota.ua було зареєстровано 940 таких вакансій, то в жовтні їх стало на 50% більше - 1497 вакансій.
Причин стрімкого зростання декілька. По-перше, бухгалтери - це "співробітники першої необхідності" для більшості різних контор. Тому сьогодні вони є такі ж затребувані, як і менеджери з продажу.
По-друге, відзначає менеджер з розвитку рекрутингової компанії "Фінперсонал" Олександр Сухнацький, попит на цих "спеців" викликаний припливом іноземних інвестицій, виходом вітчизняних компаній на міжнародні ринки, а також чималою кількістю злиттів і поглинань компаній. "Отже, росте потреба в бухгалтерах зі знанням міжнародних стандартів фінансового обліку та іноземної мови, а також в аудиторах з досвідом роботи в міжнародних аудиторських компаніях", - каже він.
При цьому, як відзначає консультант напрямку Corporative Finance and Insurance кадрового холдингу "Анкор" Ірина Безсмертна, раніше компанії шукали бухгалтерів переважно по рекомендаціях або через знайомих, зараз же закриття цих вакансій все частіше віддається "на відкуп" рекрутерам.
Зарплати скачуть
Розкид в оплаті праці бухгалтерів дуже великий. Приміром, банки, які найбільше мають потребу в бухгалтерах і фінансистах, на перевірку виявляються форменими скупердяями. "Через те, що вони платять своїм співробітникам такі низькі зарплати, у них не припиняється текучка кадрів", - відзначає Віктор Закотій.
Історія з Оксаною Талчук, що трудиться звичайним бухгалтером в одному з київських банків, підтверджує це. Її зарплата - $400. "На цю роботу я перейшла всього півроку назад з іншого банку, де мені платили всього 300", - скаржиться вона. За збільшення в $100 дівчина згодна поміняти роботу, але поки їй не вдається знайти підходящого місця.
Хоча банки - далеко не показник. Середні зарплати по Україні (тобто не тільки по столиці) трохи вищі. На початку року роботодавці, за даними порталу www.rabota.ua, у середньому пропонували бухгалтерам зарплату в $550 на місяць. Навесні ця пропозиція впала до $500. Улітку зарплата виросла до $600, але починаючи з вересня цей показник знову почав знижуватися. У жовтні середня зарплата бухгалтера повернулася до весняного рівня ($500).
І навіть ці зарплати не зовсім показові: у консалтингові і рекрутингові компанії нерідко приходять замовлення на пошук фахівців із зарплатою в $2000-3000 і вище. У той же час співробітники рекрутингових агентств скаржаться на те, що претенденти на вакансію бухгалтера занадто роздмухують і завищують бажаний рівень зарплат. "Щомісяця очікування по заробітній платі здобувачів підвищуються в середньому на $100", - розповідає Ірина Безсмертна. Вона пов'язує це з тим, що люди бачать, як змінюється ситуація на ринку праці і прагнуть відповідати їй. Як стверджують у кадровій компанії "Анкор", деякі претенденти на посаду бухгалтера не хочуть розуміти того, що "за просто так" більших грошей платити ніхто не буде. Заробітну плату в розмірі $1000 і вище пропонують лише фахівцеві з досвідом роботи, що знає не тільки 1С, але і EPR-системи, а також англійську мову.
За даними різних job-сайтів, сьогодні роботодавці готові платити за послуги операційного бухгалтера (веде конкретну ділянку робіт) $250-1000 залежно від кваліфікації та обсягу роботи. А головбухам - від $600 до $2000 на місяць.
Що стосується аудиторів, то тут спостерігається схожа ситуація - їхні зарплати розподіляються нерівномірно. Так, за інформацією дослідницького центру порталу superjob.ua, середній рівень зарплат аудиторів із січня по жовтень цього року підріс усього на $100 - до $850.
Однак деякі роботодавці спростовують таку скромну статистику. Наприклад, генеральний директор аудиторської фірми "Софі-Аудит" Валентина Чайка стверджує, що в 2007 році зарплати зовнішніх аудиторів виросли майже вдвічі. "Причому це вимоги самих здобувачів, на які ми змушені погоджуватися через дефіцит на ринку кваліфікованих кадрів", - пояснює вона. Аудитори спеціалізованих вітчизняних контор заробляють не менше $1700-2000 на місяць. Це зарплати фахівців, які мають досвід роботи, сертифікат Аудиторської палати, відмінно розбираються в управлінській звітності і податковому обліку. У провідних міжнародних аудиторських фірмах рівень зарплат в 2-3 рази вищий. Правда, і вимоги там набагато суворіші. Докладніше про вимоги до аудиторів та їхніх торішніх зарплат можна прочитати в "Деньгах".
Зі знанням англійської
Незважаючи на те, що бухгалтерів зараз на ринку праці дуже багато, швидко закривати ці вакансії в рекрутерів і роботодавців не виходить. Нестача фінансових висококваліфікованих фахівців відчутна у всіх галузях. "З маси кандидатів нам потрібно вичленувати дійсно кваліфікованих фахівців, які знають, як працювати з міжнародними стандартами фінансової звітності", - пояснює Ірина Безсмертна. "Можна сказати, що чим вищий рівень фахівця, тим він більш дефіцитний", - вважає Олександр Сухнацький.
Сьогодні практично кожен вуз вважає своїм обов'язком навчати бухгалтерському ремеслу. У результаті випускники вищих навчальних закладів зазнають труднощів із працевлаштуванням. Оскільки практичного досвіду в них ще нема, а теорію вони знають слабко. Віктор Закотий визнає, що насправді існує проблема якості підготовки випускників, які іноді плутають дебет із кредитом.
Не дивно, що таких не хочуть брати "у космонавти". За словами головного бухгалтера юридичної фірми "Магістр&Партнери" Тетяни Будагової, некомпетентний бухгалтер - це завжди ризик. "Тут потрібна серйозна професійна підготовка і висока кваліфікація, особливо в українських умовах, коли законодавство міняється із завидною регулярністю", - переконана вона.
Треба сказати, що нині роботодавці стали пред'являти до цих фахівців більш жорсткі вимоги, ніж торік. Багато компаній хочуть бачити бухгалтерів з вищою освітою за фахом, які вже мають стаж роботи не менше трьох років, добре знають податковий облік, швидко і легко орієнтуються в нормативних документах і, зрозуміло, працюють із бухгалтерськими комп'ютерними програмами. Вимоги до аудиторів дуже схожі. Західні аудиторські компанії додають до них знання стандартів міжнародної звітності та іноземної мови.
За словами Ірины Безсмертної, знання англійської мови стало зараз однією із ключових вимог роботодавців до сучасних бухгалтерів і аудиторів. "І у представництвах західних компаній, і у великих українських холдингах бажають бачити бухгалтерів, які володіють англійською мовою не нижче рівня ведення ділової переписки. Причому все частіше ця умова виставляється відносно звичайних бухгалтерів, а не тільки до головбухів, як це було ще в минулому році", - відзначає вона.
Інвестиції в майбутнє
Підвищити свою вартість на ринку праці бухгалтери можуть за допомогою професійної сертифікації - по програмі CAP (Certified International Professional Accountant - Сертифікований міжнародний професійний бухгалтер) і CIPA (Certified Accounting Practitioner - Сертифікований бухгалтер-практик). Сертифікати САР і CIPA видають професійні українські асоціації бухгалтерів на основі результатів незалежних іспитів, які проводить міжнародна екзаменаційна мережа CIPAEN.
Але для підвищення своєї ринкової вартості спочатку прийдеться розщедритися. Реєстрація на іспити CAP/CIPA коштує $80. Ще по $50 потрібно буде сплатити за кожний з них. У кваліфікації САР усього три іспити, в CIPA - цілих сім, відповідно, їхня здача обійдеться в $150 і $350.
Крім цього знадобляться гроші на підготовку. Її можна буде пройти на спеціальних тренінгах і курсах, які у великій кількості пропонують різні консалтингові компанії. Середня вартість тренінгу по кожному із предметів становить $250. Так що за підготовку до здачі іспитів CAP прийде викласти біля $750, CIPA - приблизно $1750. Але можна і заощадити - учитися самостійно: у цьому випадку на книги і методичні посібники знадобиться близько $300.
За спостереженнями Олександра Сухнацького, запити на пошук сертифікованих фінансових фахівців останнім часом почастішали. "При цьому роботодавці готові пропонувати їм зарплати на 20-30% вищі в порівнянні з несертифікованими", - відзначає він.
В аудиторів же своя сертифікація, що проводить Аудиторська палата України. "Сертифіковані аудитори в консалтингових компаніях та аудиторських фірмах одержують на 30-50% більше, ніж несертифіковані", - визнає Валентина Чайка.
"Графа "Професійний сертифікат" у резюме завжди привертає увагу", - стверджує HR-менеджер рекрутингового агентства Staff Management Леся Лук'яненко. І додає, що багато здобувачів навіть пишуть у своїх резюме - на даний момент здав стільки-то екзаменів із програми CIPA.
За словами пані Безсмертної, у цілому зростання в 2007 році по заробітних платах бухгалтерів і аудиторів у порівнянні з минулим роком склало близько $200-600 залежно від посади і досвіду роботи фахівця.
Прогнозів по заробітних платах бухгалтерів і аудиторів на майбутній рік рекрутери робити не беруться. Але визнають, що розрив в оплаті праці між досвідченими професіоналами і початківцями буде лише збільшуватися. Ірина Безсмертна радить фінансовим фахівцям не втрачати час і починати інвестувати в себе. "Тільки в цьому випадку вони мають шанси на збільшення своїх доходів у майбутньому", - уточнює вона.
Перспективи росту в бухгалтерів насправді можливі різні: одні бухгалтери після наробітку практичного досвіду і підвищення рівня власної кваліфікації переходять в аудиторські і консалтингові контори та "вибивають" більш високі зарплати. Інші - роблять ставку на кар'єру усередині компанії: декому з них вдається дорости до посади фінансового директора із зарплатою до 10 000 дол. на місяць.
За працю!
Зарплати фінансових фахівців у листопаді 2007 року, дол.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас