Туркменія пропонує підвищити ціни на газ для Газпрому в 2008 році мінімум на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія пропонує підвищити ціни на газ для Газпрому в 2008 році мінімум на 30%

Енергетика
82
Переговори з питань російсько-туркменського співробітництва в газовій сфері відбулися в п'ятницю в Ашхабаді.
Як заявив журналістам в Ашхабаді за підсумками переговорів голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, "на зустрічі було відзначено, що Росія і Туркменістан є природними стратегічними партнерами в галузі енергетики і будуть зміцнювати та розширювати співробітництво. Ми обговорили довгострокові перспективи розвитку наших партнерських відносин і плани на найближчі роки".
"Туркменські колеги проінформували нас про міжнародні контакти, що відбулися в останні місяці, під час яких представники Європейської комісії та адміністрації США послідовно проводили тезу про те, що ціна туркменського газу по діючих експортних контрактах є дуже низькою на тлі поточної кон'юнктури цін на природний газ у Європі і може бути вищою. Не дивно, що під час нашої зустрічі туркменськими партнерами було поставлено питання про необхідність підвищення закупівельної ціни газу як мінімум на 30% уже в 2008 році", - сказав О.Міллер.
"Дійсно, ціна газу в Європі залишається високою, і продовжує рости. За оцінками кількох експертів до кінця наступного року середня ціна оптових поставок європейським споживачам по довгострокових контрактах може істотно вирости і скласти $360 за 1000 кубометрів. До речі, оцінка самого "Газпрому" ненабагато нижча - $354", - додав глава "Газпрому".
"Ми поки не дали остаточної відповіді нашим туркменським колегам і взяли паузу в переговорах. Справа в тому, що традиційно основним ринком для туркменського газу є Україна. При цьому потреби України в імпортному газі навіть вищі, ніж обсяги поставок туркменського газу за контрактом з "Газпромом", а ціни в рази нижчі, ніж у Європі. Всім очевидно, що адаптація української економіки до європейського рівня цін вимагає часу. Нам потрібно оцінити наслідки збільшення ціни туркменського газу. На наступному тижні переговори продовжаться", - сказав він.
"Газпром" (РТС: GAZP) у вересні 2006 року домовився про покупку в 2007-2009 роках туркменського газу за ціною $100 за 1000 кубометрів. Обсяги поставки в 2007-2009 роках складуть по 50 млрд кубометрів у рік.
Сторони також домовилися про принципи коректування умов поставки газу на наступний трирічний період. Поставки туркменського газу здійснюються через систему транзитних газопроводів "Середня Азія - Центр", що проходять через територію Узбекистану, Казахстану і Росії. Відповідно до міжурядових угод "Газпром" забезпечує транзит туркменського газу територією Росії в Україну. Крім того, "Газпром" виконує функції оператора транзиту туркменського газу територією Узбекистану і Казахстану.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас