Глава компанії: Слабкий долар "загрожує життю" Airbus — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава компанії: Слабкий долар "загрожує життю" Airbus

Валюта
238
Глава Airbus Том Ендерс заявив, що слабкий долар "загрожує життю" Airbus, і натякнув на істотне скорочення коштів, виділюваних на дослідження і розробки, пише Financial Times.
"Долар переступив через болючий поріг, - сказав він, виступаючи перед німецькими профспілками, - і це небезпечно для життя". Компанія більше не може собі дозволити інвестиції в обсязі, запланованому на наступний рік, додав глава компанії.
Раніше Airbus мав намір збільшити витрати на НІДКР в 2008 році на 25%. За відомостями джерел Financial Times, про це вже мова не йде, більше того, витрати можуть навіть знизитися з поточного рівня в 2 млрд євро.
Тим часом, у компанії залишилося мало можливостей для додаткового зменшення персоналу, тому що вже йде реструктуризація, що передбачає зниження витрат на 2,1 млрд євро і скорочення 10 тис. робочих місць до 2010 року.
"Ми зараз перебуваємо в такій ситуації, коли нові заходи, які необхідно прийняти, можуть поставити під загрозу майбутнє компанії", - сказало одне із джерел FT.
Коментарі Ендерса є спробою підштовхнути європейські уряди вжити заходів із приводу долара, що слабшає, припускає британська газета.
Ендерс дав зрозуміти профспілкам, що Airbus може збільшити переведення за кордон НІДКР і виробництва. "Ми повинні переглянути свою бізнес-модель, - сказав він, - ми більше не в змозі її дотримуватися".
Ці заяви можуть викликати у Франції, Німеччині, Великобританії та Іспанії, відзначає FT. Уряди цих країн наполягли на збереженні дослідницьких підрозділів при прийнятті діючого плану реструктуризації (Power 8).
Падіння долара зробило цей план застарілим ще до його втілення. На торгах у п'ятницю американська валюта впала до євро до $1,4967, тоді як план ґрунтувався на курсі в $1,35 за євро. Глава EADS, материнської компанії Airbus, Луї Галуа заявив, що падіння долара до євро на 10 центів коштує Airbus 1 млрд євро.
Профспілки закликали уряди надавити на Європейський центральний банк, для того щоб той вжив заходів відносно євро, що зміцнюється.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас