Не кожному по потребах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не кожному по потребах

Кредит&Депозит
852
Національний банк може ввести нові обмеження на зовнішні запозичення кредитних установ. Учора глава ради Нацбанку Петро Порошенко заявив, що рада запропонує регулятору затвердити норму, відповідно до якої банки зможуть використовувати закордонні кредити тільки на розвиток реального сектора економіки, а не на споживче кредитування.
Якщо таке рішення буде прийнято, то роздрібним банкам прийдеться шукати нові джерела фондування, що зробить споживкредити менш доступними, відзначають експерти.
Глава ради Нацбанку Петро Порошенко повідомив, що на вчорашнім засіданні ради наглядовий орган вирішував, яким чином знизити ризики банківської системи.
"Ми розглядали питання впливу політики споживчого кредитування, впливу ситуації, що склалася на зовнішніх ринках, світової фінансової кризи і тих загроз, які вони створюють, на функціонування фінансової системи України, - сказав пан Порошенко. - Нацбанку потрібно відмовлятися від політики втримання курсу, від політики стримування інфляції або обмежувати запозичення. Найбільш безболісне рішення - виробити якусь логіку запозичень. Тому нам потрібно обмежити зовнішні запозичення".
Як один з варіантів зниження ризиків у банківській системі глава ради НБУ запропонував позбавити банки можливості кредитувати населення за рахунок зовнішніх запозичень. "Моя особиста думка - ми повинні ввести певні критерії, за якими зовнішні запозичення, що потім направляються на (кредитування) виробництва, повинні відрізнятися від тих, які повинні бути спрямовані в сферу споживчого кредитування", - резюмував банкір. Таким чином, Нацбанк може позбавити населення доступу до споживчих кредитів. "Я думаю, нарешті-то закінчилися часи, коли ми бачимо рекламу, що ви можете підійти в будь-який магазин і, нічого не пред'являючи, одержати 50 тис. грн бланкового кредиту", - сказав Порошенко. Член ради НБУ Василь Горбаль розповів Ъ, що це питання на раду було винесено ним, але рада поки не прийняла якого-небудь рішення із цього приводу, зробивши перерву в засіданні. Рекомендації зі зниження ризиків вони мають намір представити правлінню Нацбанку 28 листопада.
За даними Нацбанку, українські банки в січні-жовтні 2007 року збільшили кредитний портфель на 55,5%, або 136,074 млрд грн, - до 381,3 млрд грн. Збільшення кредитування юридичних осіб склало 46,5%, збільшившись на 77,454 млрд грн - до 244,137 млрд грн, тоді як кредитування фізичних осіб збільшилося відразу на 74,6% (на 58,62 млрд грн) - до 137,163 млрд грн. У кредитному портфелі фізосіб обсяг гривневих кредитів виріс на 58% - до 44,789 млрд грн, валютних на 84% - до 92,374 млрд грн.
У Нацбанку розуміють критичність ситуації і підтримують бажання ради обмежити зовнішні позики (останній раз НБУ прийняв схоже рішення місяць назад). "Зростання активів на 60-70% буває в економіці, що розвивається, але це ненормально і несе великі ризики, - вважає перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. - Ми хочемо остудити цей процес, щоб всі кому не лінь не йшли на зовнішній ринок". За його словами, українські банки задекларували намір залучити цього року $26 млрд, у наступному - $28 млрд.
Банкіри впевнені, що регулятор не піде на настільки тверді заходи, які можуть викликати погіршення показників банків, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні та активно позичають кошти за кордоном, тому що вони не зможуть швидко переорієнтуватися на внутрішні боргові інструменти і збільшити депозитну базу. "У нас вільна економіка та адміністративними заходами не можна перевести банки з одного виду бізнесу в інший, - вважає перший заступник голови правління Укрсоцбанку Валентина Жуковська. - У банку на конкретний вид бізнесу настроєні технології, персонал, і він не зможе зробити це за один день".
До того ж учасники ринку вважають, що внаслідок світової кризи ліквідності їм тепер не вдасться залучити на зовнішніх ринках суми, заявлені в НБУ. "Для наших банків там просто немає таких грошей", - говорить Жуковська. При цьому банкіри впевнені, що кредитування підприємств за рахунок зовнішніх ресурсів, навпаки, робить банківську систему більш ризиковою, тому що повернення коштів буде залежати від платоспроможності всього декількох великих клієнтів, а не тисяч споживачів-фізичних осіб. "Ніхто із закордонних банків не буде фінансувати кредитування української промисловості, з огляду на високі ризики, пов'язані з декількома великими позичальниками, - відзначає голова правління VAB Group Петро Барон. - Адже всі фінанси, залучені з-за кордону, залучаються під роздрібне, а не під корпоративне фінансування".
Піти на такі заходи НБУ не готовий. Як повідомило високопоставлене джерело в НБУ, зараз регулятор готується реформувати норматив адекватності капіталу, увівши в нього оцінку розривів у строках запозичення і розміщення (це утруднить можливості банків видавати іпотечні кредити, які входять у споживчий сегмент, за рахунок коротких зовнішніх позик). "Ми беремо активи, зважені на ризики, виходячи зі ступеня такого ризику, - сказав співрозмовник. - Наприклад, під державні цінні папери нульовий ризик, а під кредити - 100% ризику. Таким чином, планується якусь частину "розривів" забрати, коректуючи активи рівнем адекватності капіталу банків".
Анатолій Шаповалов назвав цю ідею "робочою". "Безумовно, введення таких ініціатив спровокує подорожчання кредитів і змусить когось відмовитися від зовнішніх позик. Коли інфляція досягла загрозливих розмірів, ми своїми діями повинні не допустити її подальшого збільшення. Тому до кінця року ми приймемо такі рішення, але з урахуванням поточної ситуації", - повідомив пан Шаповалов. Це означає, що подорожчання споживкредитів буде неминуче.
Правління Нацбанку не вповноважено коментувати
Рада Національного банку 22 листопада ухвалила рішення щодо того, що офіційні коментарі із приводу грошово-кредитної політики та економічної ситуації в країні можуть давати тільки глава ради Нацбанку Петро Порошенко і голова Нацбанку Володимир Стельмах. "Ухвалено рішення доручити виступати з офіційними коментарями щодо грошово-кредитної політики лише главі ради і голові НБУ", - відзначив пан Порошенко.
За його словами, коментарі можуть стосуватися лише подій, які вже відбулися. "Одноголосно підтримано (це рішення)", - повідомив він і додав, що таке рішення прийняте для того, щоб уникнути нагнітання інфляційних очікувань в Україні в результаті висловлювань представників влади і політиків. Нагадаємо, за підсумками січня-вересня 2007 року інфляція в країні досягла семирічного максимуму - 11,7% - і за підсумками року, відповідно до нового офіційного прогнозу Кабінету міністрів, збільшиться до 14,6% (експерти очікують 16%).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас