Єврокомісія: Проект газопроводу Nabucco економічно обґрунтований і технічно виконаємо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія: Проект газопроводу Nabucco економічно обґрунтований і технічно виконаємо

Енергетика
173
Газопровід Nabucco для транспортування природного газу із країн Центральної Азії і Близького Сходу в Європу - це один із пріоритетних проектів Європейської комісії, він економічно обґрунтований і технічно виконаємо, заявили член Єврокомісії Андріс Пібалгс, який курирує енергетику і координатор проекту Nabucco Йозіас ван Аартсен на брифінгу в Брюсселі.
Обоє вони підкреслили, що Nabucco, траса якого пройде південніше Росії, у жодному разі не є антиросійським проектом, а служить поставленій Євросоюзом меті диверсифікованості джерел енергії.
"ЄС давно має довгострокові плани поставок енергоносіїв із цього регіону", - нагадав Й.Ван Аартсен.
За словами, Пібалгса, для ЄС проект Nabucco - це "необхідність" для забезпечення безпеки поставок, а також для диверсифікованості постачальників і зниження цін.
За наявними планах, довжина Nabucco складе 3400 км зі сходу Туреччини до Австрії, і він буде розрахований на перекачування 31 млрд кубометрів газу на рік.
"Невірно говорити, начебто в цьому регіоні не вистачить газу для наповнення трубопроводу", - заявив Пібалгс, повідомивши, що недавно був у Туркменії і обговорював там цю тему. Газ в Nabucco, за його словами, може піти з родовища "Шах-Деніз", з Казахстану. Наступного року заробить Арабський газопровід, яким в ЄС через Туреччину може поставлятися газ із Єгипту. Потенційно, у перспективі Брюссель розраховує на родовища в Іраку.
"Мова йде про надзвичайно багатий енергоресурсамиами регіоні", - підкреслив Пібалгс.
Він визнав, що на шляху реалізації проекту Nabucco ще чимало труднощів, зв'язаних, насамперед, з тим, що в ньому багато учасників, постачальників і транзитних країн.
"На жаль, це не тільки комерційний проект, перед ним завжди виникають політичні виклики", - сказав він, нагадавши тим самим про необхідність координатора.
За словами Й. Ван Аартсена, всі чотири країни-учасниці з боку ЄС (Австрія, Угорщина, Болгарія та Румунія), а також газові компанії вочевищь позначили Nabucco як свій пріоритет. "Це економічно обґрунтований і технічно здійсненний проект", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас