Україна зробить Росії новорічний подарунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зробить Росії новорічний подарунок

Казна та Політика
809
Кабінет міністрів прийняв кілька постанов у рамках вступу України у Світову організацію торгівлі (СОТ). Це дозволило секретаріату президента заявити, що вже 19 грудня СОТ запропонує Україні стати членом організації. Для цього найближчим часом повинен бути затверджений звіт робочої групи, дата проведення засідання якої дотепер не визначена. Експерти впевнені, що, навіть якщо запрошення приєднатися до організації Україна одержить тільки на початку наступного року, вона однаково вступить до СОТ раніше Росії.
Завдяки цьому уряд зможе диктувати Росії умови вступу, наприклад вимагати скасування ввізних обмежень на м'ясо-молочну продукцію.
Перший заступник глави секретаріату президента (СП) Олександр Шлапак на засіданні Кабміну заявив, що вже 19 грудня СОТ зробить офіційну пропозицію Україні про вступ в організацію. "Фактично всі передумови для проведення засідання робочої групи (щодо вступу до СОТ) виконані. Сподіваюся, він відбудеться, і 19 грудня ми можемо стати учасниками генеральної ради і одержати пропозицію вступити до СОТ", - сказав чиновник. Таку оптимістичну заяву пан Шлапак зміг зробити після того, як Кабмін схвалив чотири постанови, серед яких порядок реєстрації та обліку агрохімікатів і порядок введення маркування продуктів, що містять генетично модифіковані організми.
Для прийняття повного пакета документів Кабміну залишилося врегулювати два питання. Міністерству транспорту та зв'язку необхідно прийняти наказ про встановлення єдиних тарифів на перевезення міжнародних вантажів вітчизняними і закордонними компаніями, а уряд повинен завершити переговори з ЄС про політику встановлення Україною експортних мит у період після вступу до СОТ - Брюссель хоче додаткових пояснень, у яких випадках Україна буде вводити експортні мита. Нагадаємо, президент Віктор Ющенко вимагав від Кабміну прийняти всі необхідні документи до 20 листопада.
Втім, для того щоб генеральна рада СОТ прийняла Україну в організацію, робоча група повинна затвердити звіт про готовність України до членства вже в найближчі дні.
Раніше джерело Комерсант-України в Мінекономіки заявляло, що засідання відбудеться після 20 листопада. Але в середу перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров оголосив нову дату - початок грудня. "Українська делегація відправиться в Женеву для проведення заключних переговорів, і це відкриє можливості створення з Євросоюзом зони вільної торгівлі в дасть новий імпульс для розвитку економіки, - заявив він. - Україна завершила всі двосторонні переговори щодо вступу до СОТ: підписала протокол з В'єтнамом, з Киргизією питання також урегульоване". Радник першого віце-прем'єра Віталій Лук'яненко повідомив ще більш пізню дату засідання робочої групи - 20-23 грудня.
Експерти говорять, що, навіть якщо СОТ формально не запропонує Україні членство наприкінці року, це відбудеться на початку 2008 року. При цьому Росія, що ще не завершила двосторонній переговорний процес, наприклад, із Саудівською Аравією, планує вступити в організацію з 1 липня 2008 року. Це, на думку аналітика ІК Millennium Capital Валентина Зеленюка, дасть Україні, що, швидше за все, увійде в робочу групу Росії, право відстоювати свої національні інтереси.
Зокрема, відносно заборон на імпорт української м'ясної і молочної продукції, а також металопрокату. Не заперечує застосування Україною такого права і пан Лук'яненко. Але Україна в цьому випадку повинна бути готова до адекватної реакції Росії, додають аналітики. "Ми залежні від Росії, наприклад у питаннях імпорту природного газу, але наша статусність (член групи) може зробити її більш згідливою", - вважає експерт центру "CASE-україна" Світлана Таран.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас