Fitch: Білоруські банки демонструють прийнятну прибутковість, незважаючи на складне операційне середовище — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Білоруські банки демонструють прийнятну прибутковість, незважаючи на складне операційне середовище

Валюта
149
Білоруські банки демонструють низькі рівні знецінення кредитів і прийнятну прибутковість, незважаючи на сильний вплив держави, у першу чергу, у формі директивного кредитування і регулювання процентних ставок, говориться у звіті рейтингового агентства Fitch Ratings.
У той же час ліквідність сектора є вразливою, показники капіталізації погіршуються, і відзначається істотний валютний ризик.
Банківський сектор Білорусії демонструє високі темпи зростання, задовольняючи потреби, що збільшуються, у кредитуванні з боку як корпоративних клієнтів, так і фізичних осіб.
До кінця першого півріччя 2007 року відношення кредитів до ВВП склало близько 27%. Банки беруть активну участь у державних програмах, націлених на підтримку певних галузей економіки і населення з низькими доходами.
Рівні знецінення кредитів відповідно до звітності банків дуже низькі через високі темпи зростання ВВП, жорсткий контроль над діяльністю позичальників з боку держави, державну підтримку позичальників, які зазнають труднощів, а також через те, що багатьом кредитам, наданим у рамках програм, властиві більші терміни погашення і низькі процентні ставки.
Нарешті, свою роль у цій ситуації відіграє гарна платіжна дисципліна позичальників-фізичних осіб. Однак, на думку Fitch, рівень знецінення кредитів може істотно підвищитися в міру наближення термінів погашення кредитів і впливу збільшення цін на імпорт енергоносіїв на зростання кредитного портфеля банків.
Прибутковість білоруських банків стримується через регулювання маржі, високі витрати і великі відрахування у резерв під знецінення у зв'язку зі зростанням, що спостерігається. При цьому підвищення ефективності за рахунок масштабу на тлі припинення відрахувань по гіперінфляції і зниження податку на прибуток для банків обумовило деякі поліпшення в 2006 році, і в 2007 році прибутковість, як очікується, буде прийнятною.
На початку 2007 року білоруські банки зазнавали проблем з ліквідністю в міру того, як зростаючі ціни на газ підсилювали побоювання щодо зниження курсу білоруського рубля, що приводило до вилучення депозитів у білоруських рублях і конвертації коштів в іноземну валюту. До квітня ситуація стабілізувалася, але Fitch продовжує оцінювати ризик ліквідності як високий, оскільки фондування є переважно короткостроковим.
Банки уразливі до різкого зниження курсу білоруського рубля через власні короткі позиції по долару США, значні обсяги валютного кредитування позичальників, які нерідко не мають доходів в іноземній валюті, а також потенційного впливу зниження курсу білоруського рубля на стабільність депозитів.
Швидке збільшення активів давить на капіталізацію білоруських банків і, незважаючи на уливання в акціонерний капітал, надані державою банкам у державній власності, показники достатності капіталу погіршилися і розглядаються Fitch як слабкі з урахуванням високих ризиків операційного середовища.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас