Нафтогаз хоче перевести боржників на давальницьку схему оплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз хоче перевести боржників на давальницьку схему оплати

Енергетика
99
Національна акціонерна компанія Нафтогаз України пропонує Кабінету міністрів перевести із грудня підприємства комунальної теплоенергетики, рівень розрахунків яких в 2007 році за природний газ становить менше 85%, на давальницьку схему оплати за паливо.
Компанія вважає, що вкрай незадовільний рівень оплати газу підприємствами ТКЕ в листопаді свідчить про необхідність прискорити перехід комунальної теплоенергетики на давальницьку схему. З початком опалювального сезону і відповідним збільшенням обсягів споживання газу підприємства ТКЕ істотно знизили обсяги і рівень оплати за цей ресурс.
З початку листопада борги збільшилися на 313,06 млн гривень (рівень оплати в листопаді - 47%). З огляду на таку негативну динаміку платежів, компанія вважає за необхідне термінове втручання влади в проблему газових неплатежів.
На думку Нафтогазу, впровадження давальницької схеми буде сприяти встановленню дисципліни платежів ТКЕ, оскільки кожна складова витрат на опалення і виробництво гарячої води буде оплачуватися пропорційно зібраним коштам.
Така схема взаємин також буде мотивувати місцеву владу встановлювати у своїх регіонах економічно обґрунтовані комунальні тарифи.
Як повідомлялося, на початку жовтня дочірнє підприємство Нафтогазу Газ України вже пропонувало підприємствам ТКЕ Дніпропетровської, Харківської і Херсонської областей, які нагромадили найбільші борги за спожитий природний газ, з 15 жовтня перейти на давальницьку схему оплати за паливо.
Але дана ініціатива так і не була реалізована. Давальницька схема передбачає, що теплова енергія, вироблена підприємствами ТКЕ, буде належати Газу України, що і буде стягувати кошти за неї безпосередньо з кінцевих споживачів. Станом на початок листопада заборгованість підприємств теплокомуненерго за газ становила більше 735 млн гривень.
Раніше Газ України заявляв, що в опалювальний період (15 жовтня - 15 квітня) газ буде поставлятися тільки тим підприємствам комунальної теплоенергетики, які станом на 30 вересня оплатили не менше 95% за постачання в 2007 році.
Як повідомлялося, НАК Нафтогаз України вважає, що без значного подорожчання газу українського видобутку для споживачів у наступному році газову галузь очікує занепад.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас