Російсько-українські газові переговори застряли в Туркменії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російсько-українські газові переговори застряли в Туркменії

Енергетика
196
Глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр палива та енергетики України Юрій Бойко не змогли домовитися про схему постачань газу на найближчі три роки. Контракт на постачання газу з 2011 року так і не підписаний, хоча ще минулого тижня було оголошено, що сторони знайшли принциповий механізм ціноутворення.
"Газпром" хоче затвердити систему співробітництва на довгострокову перспективу до того, як в Україні будуть сформовані парламентська коаліція і новий уряд, вважає газета.
В українському таборі йде досить дивна політична гра: хоча в "Газпрому" не було підстав вимагати підвищення ціни на газ до 160 доларів за тисячу кубометрів в 2008 році, саме цю ціну внесли в проект українського бюджету, у цілому схвалений на вчорашнім засіданні уряду.
Відповідно до підписаного пакету угод між "Газпромом" (закуповує газ у Туркменії та Узбекистані), RosUkrEnergo (доставляє його до українського кордону) і "Укргазенерго" (імпортує на територію України) ціна імпортного газу може рости тільки у випадку збільшення закупівельної ціни газу в Середній Азії і перегляду транзитної ставки в Узбекистані, Казахстані і Росії.
Зараз "Газпром" купує газ за 100 доларів за тисячу кубометрів, але заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв днями заявив, що концерн виходить із того, що в 2008 році ціна на туркменський газ не зміниться, як і передбачено підписаним рік тому трирічним контрактом з "Туркменгазом".
Але тут на користь "Газпрому" зіграв президент України Віктор Ющенко, заявивши, що для нього прийнятна ціна 160 доларів за тисячу кубометрів. Цю цифру взяв на озброєння прем'єр Віктор Янукович, що доручив Юрію Бойкові вести переговори. А Медведєв від імені "Газпрому" поспішив сказати, що ця ціна влаштовує.
Тепер все залежить від Ашхабада, тобто від готовності президента Гурбангули Бердимухамедова виконувати контракт, підписаний при попередньому президенті. Очевидно, що це питання буде одним із ключових під час візиту в столицю Туркменії прем'єр-міністра Росії Віктора Зубкова наприкінці тижня.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас